Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u voćnjaku
  • 15.11.2022. 07:30

Pet grešaka prilikom rezidbe voćnih stabala

Greške koje napravimo remete rast, razvoj i smanjuju plodnost i imunitet biljke. Izbegnite ih!

Foto: Depositphotos/ngvprod
  • 14.921
  • 829
  • 0

Kod izvođenja rezidbe možemo napraviti brojne greške. Zbog straha da će pogrešiti i napraviti više štete nego koristi, mnogi odrade samo sanitarnu rezidbu. Uklanjaju suve, polomljene, oštećene i grane s vidljivim simptomima oboljenja i prisustva štetočina. Ponekad se iz straha kod uklanjanja obolelih grana i grančica ne odstrani sve do zdravog tkiva drveta što predstavlja probleme za narednu vegetaciju i izvor širenja bolesti.

Rezidbu je potrebno redovno obavljati kako bi došli do izražaja svi pozitivni efekti ove mere. Često se dešava da se to radi neredovno i da se jednom rezidbom želi nadoknaditi sve što je propušteno za nekoliko godina, što je nemoguće postići. S druge strane, preteranom rezidbom opterećujemo voćku, negativno utičemo na njen rast, razvoj i plodonošenje.

Rezidba voćnih stabala: Jesen, zima ili rano proleće - koji termin odabrati?

Termin obavljanja ovakvih radova treba uskladiti s fazama rasta i vremenskih uslova.

Najčešće greške su: 

  1. Koristi se neodgovarajući ili tup alat. Nije isto da li sečemo tanke grančice ili deblje grane. Tup alat stvara velike rane. Pri svakoj upotrebi potrebno ga je dezinfikovati. Obratite pažnju na izgled i veličinu reza. Kod rezanja grana prvo režemo na patrljak koji potom odstranimo. Rez iznad pupoljka treba biti ukošen, poput krova, na suprotnu stranu. Tada voda koja se sliva ne ide na pupoljak, što bi dovelo do njegovog propadanja.
  2. Ne uklanjaju se grane koje se preklapaju. Donja grana prima manje svetlosti i na njoj dolazi do formiranja manjeg broja rodnih pupoljaka. Same grane se zbog vetra trljaju međusobno. Stvaraju se rane koje postaju otvorena vrata za prodiranje štetočina i pojavu infekcije.
  3. Često se orezuje samo spoljni deo krošnje, dok se središte ostavlja zapušteno. Uklanjanjem suvišnih grana iz centralnog dela omogućavamo bolju osvetljenost i prozračnost.
  4. Ostavljaju se vodopije. To su prirasti koji se javljaju na nešto starijim stablima. Rastu vertikalno i crpe hraniva i vodu, a ne nose rodnost. Njihovim uklanjanjem omogućavamo prodor svetlosti i vazduha u unutrašnjost, povećava se plodonošenje. Zbog promene uslova delujemo na zdravlje stabala, bolesti i štetočine se manje javljaju.
  5. Konkurentske grane, posebno konkurenti provodnici, se ne prepoznaju. Ovakvi prirasti se takmiče za hranu i druge resurse s provodnicom i drugim ostavljenim prirastima. Obično se konkurentne grane prikrate za jednu trećinu kako bi preusmerili energiju na rast cvetnih pupoljaka.

Tagovi

Rezidba voćaka Vodopije Voćarski alat Konkurentske grane Greške rezidbe voćaka


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.