Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rasinski okrug
  • 14.08.2015. 18:00

Počela berba kupina - očekuje se dobra zarada!

Visoka otkupna cena obezbeđuje povećanje površina pod kupinama u narednom periodu.

Foto: depositphotos.com
  • 1.756
  • 411
  • 0

Trenutna otkupna cena kupine u Rasinskom okrugu iznosi 100 dinara po kilogramu, a do pre dve nedelje, cena je bila 130 dinara. Očekuje se da u narednom periodu neće biti oscilacija u ceni.

Najviše se gaje maline i kupine

Goran Stajkovac iz sela Pleš kod Aleksandrovca, od malih nogu bavi se poljoprivrednom proizvodnjom. Kao dete je pomagao svojim roditeljima u obavljanju poljoprivrednih poslova. O poljoprivredi u njegovom mestu Goran kaže: "Osim za proizvodnju grožđa, ovaj kraj je pogodan i za proizvodnju jagodičastog voća, a najviše se gaje maline, kupine, a od nedavno i jagode. Pogodni prirodni uslovi su glavni razlog zbog kojeg skoro svako domaćinstvo ima zasade malina i kupina, dok su površine pod jagodama u porastu.”

Motivacija - dobra zarada

Berba kupina
Otkupna cena kupine uvek je niža od maline

Glavni razlog zbog kojeg se proizvođači odlučuju za proizvodnju ovog voća je dobra zarada. "U toku je berba kupina čija je trenutna cena 100 dinara po kilogramu, a do skoro je bila 130 dinara. U narednom periodu ne očekujemo promene u otkupnoj ceni. Kupinu gajimo na oko 20 ari. U ovom selu nema krupnih proizvođača, seljaci gaje kupine na malim površinama" objašnjava Goran.

Otkupna cena kupina je uvek niža od cene malina. I pored toga, Goran se odlučio na podizanje zasada kupine. Razlog za podizanje zasada kupina je sezonost radova. Goranova porodica ne bi uspela da obrađuje veću površinu malinjaka. Iz razloga što pristižu za berbu nakon malina, Goran se odlučio na gajenje kupina. Na taj način omogućena je bolja organizacija rada.

Kupine imaju pozitivan uticaj na zdravlje ljudi: utiču na poboljšanje pamćenja, regulaciju telesne težine, pomažu jačanju kosti, doprinose zdravlju kože. Mogu se konzumirati sveže ili u vidu proizvoda koji se dobijaju preradom: sok, džem, slatko i vino.

Lokalni proizvođači zadovoljni prinosom i cenom

"Ove godine, zahvaljujući dovoljnom broju sunčanih dana, ali i skoro postavljenom sistemu za navodnjavenje kap po kap, prinos kupine je zadovoljavajući. Plodovi su dobrog kvaliteta, izgleda i ukusa. U ovom kraju veliki broj proizvođača kupinu koristi za pravljenje kupinovog vina. Moja porodica i ja, veći deo roda prodajemo u svežem stanju lokalnim vlasnicima hladnjača. Ove godine smo zadovoljni i prinosom i cenom. Manji deo roda koristimo za sopstvene potrebe, od čega se pripremaju sokovi i slatko", na kraju razgovora dodaje Goran. Poljoprivredna proizvodnja je za njega i njegovu porodicu dodatni izvor prihoda. U obavljanju poslova, a posebno oko berbe, pomažu mu supruga i tri kćerke.

Foto: depositphotos.com; tab62


Tagovi

Kupine Otkup Cena Rasinski okrug Aleksandrovac Proizvodnja Goran Stajkovac Jagodičasto voće Prinosi Zarada Maline Jagode Prerada Navodnjavanje


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)