Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kruška
  • 07.04.2022. 10:30

Počelo cvetanje kruške: Zaštitite je od bolesti

Preporuka je primena preventivnih mera zaštite pre padavina u četvrtak i to preparatima na bazi bakra u nižim koncentracijama ili nekim od biopesticida na bazi bakar-hidroksida i bacillus subtilisa.

Foto: Depositphotos/panaramka.ukr.net
  • 409
  • 15
  • 0

U većini regiona Srbije je započelo cvetanje krušaka. U narednim danima se u dva navrata prognoziraju padavine i porast temperatura vazduha što stvara rizik od infekcija cveta kruške prouzrokovačem bakteriozne plamenjače jabučastog voća (Erwinia amylovora), javlja Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Preporuka je primena preventivnih mera zaštite pre padavina u četvrtak i to preparatima na bazi bakra u nižim koncentracijama ili nekim od biopesticida na bazi bakar-hidroksida i bacillus subtilisa.

Najavljene padavine mogu stvoriti i povoljne uslove za ostvarenje infekcije prouzrokovačem čađave krastavosti kruške (Venturia pirina). Kako je rizičan period od četvrtka do nedelje, kada se u dva navrata očekuju padavine, predlažemo primenu kombinacije fungicida na bazi mankozeba i pirimetanila.

Prilikom primene pesticida obavezno se treba pridržavati uputstva za upotrebu i preduzeti sve mere u cilju zaštite oprašivača.

Sezona je cvetanja voća - čuvajte pčele!

Podsetimo, zakon zabranjuje primenu pesticida otrovnih za pčele u toku cvetanja, u bilo kom delu dana, tako da se pesticidi koji su otrovni za pčele ne smeju primenjivati ni uveče ni rano ujutru. Nikako ne preporučuje suzbijanje obične kruškine buve.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Cvetanje kruške Bolesti kruške Plamenjača jabučastog voća Čađava krastavost kruške Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u