Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kruška
  • 07.04.2022. 10:30

Počelo cvetanje kruške: Zaštitite je od bolesti

Preporuka je primena preventivnih mera zaštite pre padavina u četvrtak i to preparatima na bazi bakra u nižim koncentracijama ili nekim od biopesticida na bazi bakar-hidroksida i bacillus subtilisa.

Foto: Depositphotos/panaramka.ukr.net
  • 199
  • 13
  • 0

U većini regiona Srbije je započelo cvetanje krušaka. U narednim danima se u dva navrata prognoziraju padavine i porast temperatura vazduha što stvara rizik od infekcija cveta kruške prouzrokovačem bakteriozne plamenjače jabučastog voća (Erwinia amylovora), javlja Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Preporuka je primena preventivnih mera zaštite pre padavina u četvrtak i to preparatima na bazi bakra u nižim koncentracijama ili nekim od biopesticida na bazi bakar-hidroksida i bacillus subtilisa.

Najavljene padavine mogu stvoriti i povoljne uslove za ostvarenje infekcije prouzrokovačem čađave krastavosti kruške (Venturia pirina). Kako je rizičan period od četvrtka do nedelje, kada se u dva navrata očekuju padavine, predlažemo primenu kombinacije fungicida na bazi mankozeba i pirimetanila.

Prilikom primene pesticida obavezno se treba pridržavati uputstva za upotrebu i preduzeti sve mere u cilju zaštite oprašivača.

Sezona je cvetanja voća - čuvajte pčele!

Podsetimo, zakon zabranjuje primenu pesticida otrovnih za pčele u toku cvetanja, u bilo kom delu dana, tako da se pesticidi koji su otrovni za pčele ne smeju primenjivati ni uveče ni rano ujutru. Nikako ne preporučuje suzbijanje obične kruškine buve.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Cvetanje kruške Bolesti kruške Plamenjača jabučastog voća Čađava krastavost kruške Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Autor

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Pita od bundeve sa domaćim, vučenim korama je najlepša poslastica koju možete napraviti u ovim prohladnim jesenjim danima!