Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Iskustvo proizvođača
  • 06.11.2016. 15:00

Polana ili Polka?

Malina u Šumadiji je u ekspanziji. Uglavnom se sade sorte iz Poljske. Novi proizvođači najčešće sami, na osnovu iskustva zaključuju prednosti i mane zasada u koje su već uložili novac.

  • 12.416
  • 655
  • 0

Voćari u Šumadiji koji su odlučili da svoju proizvodnju preorijentišu na maline često su u nedoumici koju sortu tog voća da gaje. Uglavnom se odlučuju za Polku i Polanu, ali većina njih je u dilemi koju od ove dve sorte istog porekla da odaberu.

Iako sličnog naziva, prinosi i karakteristike ploda su veoma različiti. Ljubinko Kuč iz Kloke kod Topole, pionir je u gajenju malina iz Poljske u ovom delu Srbije. Na svojoj parceli gaji obe vrste i na osnovu dosadašnjeg iskustva u proizvodnji već je uočio razlike.

Polka osetljivija, ali su plodovi krupniji

"Malina sorte Polka je osetljivija biljka, ali daje veći prinos i krupnije i slađe plodove. Polana je otpornija, ali njeni plodovi su sitniji i imaju veću dozu kiselosti. Plod Polke ima izuzetnu čvrstoću i nije poput domaćih sorti, koje mogu da opstanu svega nekoliko sati nakon branja ukoliko se ne zalede. Za malinu sorte Polka potražnja je uglavnom od konditorske industrije najviše zbog dekorativnosti ploda. U kolačima ne otpušta boju i dugo zadržava oblik", kaže Ljubinko Kuč.

Polka daje daleko veći prinos od Polane, za 30 do 40 odsto prinos je veći pokazalo je iskustvo proizvođača. Ali, da bi se postigao takav prinos potrebno je i mnogo više truda u proizvodnji, jer je u pitanju nežnija biljka, koju može i jači vetar da polomi.

"Uz Polku morate biti svaki dan 24 sata. Morate neprestano da pratite da li ima naleta insekti i bolesti. Ali, prinos po hektaru od 15 do 20 tona nagrađuje trud proizvođača", kaže Kuč.

Polana otpornija, plodovi sitniji

Zasadi Polane su veoma otporni na vremenske nepogode, ali ostvaruju manji prinos u odnosu na Polku. Sa hektara može da se ubere od 10 do 12 tona. Razlika između ove dve sorte postoji i u otkupnoj ceni. Polka je ove sezone imala cenu 250 dinara po kilogramu s tendencijom rasta. Cena Polane je oko 200 dinara, a isti je slučaj i sa cenama sadnica. Jedna sadnica Polane košta oko 30 dinara, a Polke trideset evrocenti.

Polana i Polka se beru do prvih mrazeva

Maline obe sorte se ubiraju od kraja juna i početkom jula pa sve do prvih mrazeva.

„Polana i Polka daju prinose do pred samu zimu, čak mogu da izdrže temperature i do pet stepeni ispod nule. Nakon toga dolazi do nekroze lišća i berba tu prestaje. Kada se smire sokovi, obe sorte se kose sve do zemlje. Na proleće u postojećem zasadu izrastaju novi lastari. Najbolje vreme za sadnju Polane i Polke je druga polovina oktobra i početak novembra", kaže Kuč.


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah posle sadnje, a punu rodnost dostiže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta godišnje. Živi u... Više [+]

Tagovi

Polana Polka Malina Ljubinko Kuč Kloka Topola Poljska Prinos Čvstoća ploda Berba do mraza Prinos Nekroza lišća


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P