Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj jabuke na građevinskom zemljištu
  • 12.12.2016. 18:00

Poljoprivredno zemljište koje to više nije

Goran Milanović proizvodi jabuku na šest hektra. Ovu proizvodnu godinu otpisuje kao prinosnu s obzirom na to da su gradonosni oblaci učinili svoje. Na sve to dobio je rešenje Opštine Smederevo da je poljoprivrednom zemljištu na kom se nalazi zasad promenjena namena u građevinsko zemljšte.

  • 3.048
  • 148
  • 0

Poljoprivredni proizvođač Goran Milanović u Drugovcu, mesti u okolini Smedereva uzgaja jabuke u zasadu površine šest hektara. Osim jabuka uzgaja i druge voćne vrste na dva hektara površine. Sortiment za koji se ovaj proizvođač odlučio u zasadu jabuka je biran na osnovu potrebe tržišta.

Godina za zaborav

Najzastupljenija je sorta Ajdared s udelom 80 odsto, a slede je Rajders, Red čif, Mucu i Zlatni delišes. Nažalost Goran će kao i mnogi drugi proizvođači čiji se zasadi nalaze u okolini Smedereva ovu godinu pamtiti po značajnim gubicima. Uzrok velikih gubitaka u proizvodnji jesu naleti gradonosnih oblaka. Na jednoj parceli pet puta su dolazili gradonosni oblaci. Grad je doprineo smanjenom prinosu kao i kvalitetu koji je mahom bio u drugoj i trećoj klasi. Takav kvalitet navodi Gorana da ovu godinu otpiše kao prinosnu u proizvodnji jabuka.

Robu plasira uglavnom na rusko tržište na kojem se verovali ili ne najviše traži ajdared. Opšte je poznato da je u periodu nakon berbe pa sve do Nove godine cena jabuke niska i da se tek nakon prvog januara opet isplati prodavati je. Međutim, da bi to bilo moguće proivzođač mora ima hladnjaču.

Neizvesna proizvodnja kao i planovi

Goran poseduje skaldišne kapactete i to s rashladom za skladištenje 50 tona jabuke i bez rashlade 60 tona. Procenjuje, da će mu za nekoliko godina biti potrebni veći kapaciteti, to jest prostor za skladištenje dodatnih 50 do 70 tona jabuke. Ovaj posao bi trebalo da se završi u naredne dve godine. Goran smatra da je teško govoriti o planovima s obzirom na to da se proizvodnja odvija ispod otvorenog neba, a proizvođači ne znaju šta ih očekuje naredne godine i na tržištu jer, kako navodi, rusko tržište je malo varljivo.

Pravilan odabir roka berbe ima veliki značaj u skaldištenju

Svestan činjenice da u proizvodnji nije dovoljno samo ubrati jabuku i saviti je u hladnjaču, Goran se u proizvodnji oslanja na savete stručnjaka Poljoprivredno savetodavne službe Smederevo. Biljana Nikolić iz PSS Smederevo napominje da je u skladištenju voća tokom godine vrlo bitno da se ispoštuju sve mere koje se odnose na rezidbu, osnovnu i dopunsku ishranu kao i na zaštitu. Takođe, kako napominje vrlo je bitno odrediti optimalni rok berbe jer od njega zavisi dužina čuvanja voća.

U proizvodnji jabuke ulaganja su velika bilo da je u pitanju zaštita, najam radne snage, izgradnja skaldišnog prstora ili podizanje protivgradne mreže kao i sistema za navodnjavanje. Svestan da je sistem za navodnjavanje neophodan u savremenoj proizvodnji voća i Goran se odlučio za njegovu primenu i kopanje bunara. Pri investiranju računao je na pomoć države u vidu subvencija za nabavljanje opreme sistema za navodnjavanje. Međutim, iako je, bar kako je on mislio, ispunjavao sve uslove za povraćaj dela uloženih sredstava pojavio se problem na koji ni u snu nije mogao da očekuje.

Opština preimenovala namenu poljoprivrednog u građevinsko zemljište

"Ovaj voćnjak je podignut 2012. godine. Međutim 2014. Opština Smederevo proglašava mesto na kome se nalazi voćnjak za građevinsko zemljište, van zone građenja. S tim u vezi dobio sam odbijenicu na subvencije koje sam mogao ostvariti ove godine za kopanje bunara koji je u sastavu ove parcele. Bunar je koštao blizu million dinara, ja sam na osnovu konkursa mogao da ostvarim do 40 odsto od te vrednosti da nisam dobio odbijenicu da se bunar nalazi na građevinskom zemljištu", objašnjava Goran razloge odbijanja prava na korišćenje subvencija.

Kako je parceli na kojoj se nalazi Goranov zasad jabke promenila nameni i kako je to uticalo na planove ovog proizvođača pogledajte u video prilogu.


Tagovi

Goran Milanović Drugovac Zasad jabke PSS Smederevo Biljana Nikolić Poljoprivredno zemljište Građevinsko zemljište


Partner