Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište jabuka
  • 05.11.2021. 18:00

Poljska gubi najveće izvozno tržište jabuka?

Belorusija je jedina zemlja u istočnoj Evropi u kojoj je ubrano manje jabuka tokom ove sezone, ali iz Poljske navodno neće uvoziti iste količine kao lani.

Foto: Depositphotos/branex
  • 357
  • 29
  • 0

Ova sezona biće veliki test za poljske uzgajivače i izvoznike voća, smatraju analitičari EastFruit-a. Glavni razlog niskog izvoza u tekućoj sezoni neće biti prekomerna proizvodnja jabuka u Poljskoj, već loši odnosi sa Belorusijom koja je prošle sezone bila lider u otkupu ove vrste voća iz te zemlje. Za te odnose krive migranate koji su ilegalno prelazili granice, a Poljska je na ta mesta poslala desetak hiljada vojnika i najavila podizanje ograda. 

Godine 2020. Belorusija je bila vodeća među uvoznicima onih poljskih, a uvezla je više od 121 hiljada tona u vrednosti od 204 miliona poljskih zlota (PLN), što je oko 52,2 miliona evra. Druga na toj listi je Nemačka koja je kupila 76 hiljada tona jabuka, a treći Egipat sa hiljadu tona manje. Ali, prema analitičarima te dve zemlje neće moći da nadoknadi gubitak beloruskog tržišta ove sezone, kao što niko do sada to nije uspeo sa ruskim tržištem.

Prema internet stranici fresh-market, povećanje logističkih troškova takođe će biti problem u aktuelnoj sezoni. Ali, to će najviše uticati na one koji izvoze na velike udaljenosti, dok će koristi imati oni koji trguju sa susednim državama. U tom kontekstu Kina i zemlje koje se nalaze na južnoj hemisferi najviše gube zbog rasta troškova.

S druge strane, niska cena faktor je koji može imati pozitivan učinak na poljski izvoz. Danas je potražnja za ovim voćem vrlo mala. Tako su sorte ajdared u prodaji već od 0,25 PLN/kg (0,054 EUR/kg). Sorte kao što su ligol ili šampion prodaju se po 0,70 PLN/kg (0,15 EUR/kg). Samo gala i golden koštaju više od jedan PLN/kg (0,22 EUR/kg).

Belorusija jedina u Evropi ubrala manje jabuka

Istovremeno, Belorusija je jedina zemlja u istočnoj Evropi u kojoj je ubrano manje jabuka tokom ove sezone. Prema EastFruit-u, glavni razlog su nepovoljni vremenski uslovi. Hladna i vlažna proleća, vruća i sušna leta kao i kiše koje su padale taman u vreme berbe rezultirali su značajnim gubicima u prinosu i njihovom kvalitetu.

Pad proizvodnje u toj zemlji rezultirao je relativno visokim cenama na domaćem tržištu, istovremeno dok su se prinosi u ostalim zemljama povećali. Veleprodajne kompanije spremne su da kupe popularne sorte golden delišes po ceni od 0,74 dolara (0,64 evra) za kilogram, a njihove cene su prošle nedelje porasle na čak 0,85 dolara (0,73 evra) po kilogramu.

To je čak iznad cena u Rusiji gde su obično one najviše u toj regiji. Poređenja radi, veleprodajne kompanije plaćaju gotovo tri puta jeftinije iste te jabuke u Ukrajini koja ih ne izvozi samo u Belorusiju nego i u zemlje Bliskog istoka i jugoistočne Azije. Osim Poljske ova zemlja uvozi i iz Ukrajine kao i Moldavije.

Stručnjaci smatraju da ta država mora modernizirati proizvodnju kako bi sustigla konkurente i prestala da proizvodi neperspektivne sorte koje su nepoznate ostatku sveta kao što je kovalenkovsko.


Tagovi

Jabuke Tržište Poljska Belorusija Uvoz Izvoz Voće


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.