Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja jabuka
  • 21.01.2017. 08:15

Poljska izvozi jabuke širom sveta

Zbog ruskog embarga, poljski voćari moraju da povećaju hektare i varijetete jabuke popularne na svetskom tržištu, kao i da izgrade brend. To neće biti lako zbog niskih cena.

Foto: ugh / Pixabay
  • 1.717
  • 80
  • 0

Poljska bi trebalo ove godine da izveze oko 4.000 tona jabuka u Kinu, što je jednako godišnjem izvozu u Francusku. Ta bi brojka mogla dosegnuti i mnogo više, kaže predsednik proizvođačke organizacije jabuka "Appolonii", koja je prva potpisala ugovor o izvozu jabuka u Kinu, piše freshplaza.

Prema Zbignjevu Sholiku (Zbigniew Chołyk), predsedniku firme "LubApple", Kina je veliko tržište koje ima rastuću srednju klasu. Jabuke su u Kini skup proizvod, što daje mogućnost da se zaradi.

Rusija je kupovala svaku petu jabuku iz Poljske

Jabuke iz "LubApple" dostavljaju se i Emiratima, Saudijskoj Arabiji, a ugovorili su izvoz i u Jordan. U januaru će ova firma da izveze 1.000 tona jabuka na tržišta koja ne pripadaju Evropskoj uniji (EU). Poljski proizvođači jabuka morali su da počnu da traže nova tržišta, jer je od 2014. godine zabranjen izvoz jabuke iz EU u Rusiju. Pre embarga, Rusija je kupovala svaku petu jabuku iz Poljske. Čak i da se embargo ukloni, kažu da bi bilo teško da se vrate na rusko tržište, pa se zbog toga trude da pronađu nov prostor za izvoz.

Evropska komisija prognozira da će do 2026.godine proizvodnja jabuka u Evropi biti za desetinu veća nego u prošloj godini. Rast će povesti Poljska, koja je i najveći proizvođač u EU.

Visoke zalihe i niske cene

Najveći uspeh od embarga zasad je postignut s izvozom u Belorusiju, jer je on doživeo porast za 80%. Uprkos tome, Poljska se još uvek bori s hiperprodukcijom jabuke. Zalihe jabuke su dosegle 5.51 miliona tona na kraju 2016. godine i za 38% su veće nego godinu ranije. Posledica su niske cene (-35%).

Analitičari kažu da poljski proizvođači sada moraju prilagoditi zalihe potrebama ljudi u velikim gradovima. Poljska mora da dosegne daleka tržišta i da postane jača na tržištu zapadne Evrope. Zato poljski voćari moraju da povećaju hektare i varijetete jabuke popularne na svetskom tržištu, da izgrade brend i da održe kvalitet. To neće biti lako, kažu, zbog niskih cena i smanjenih investicija u poslednje tri godine.

Foto: ugh / Pixabay


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)