Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljske maline
  • 24.07.2018. 08:00

Poljska pomaže ukrajinskim malinarima, dok njihovi grcaju u problemima

Poljska udruženja povrtara i voćara, nezadovoljna su tim informacijama. Oni tvrde da je u Poljskoj cena maline znatno opala, kao i interesovanje za kupovinu ovog voća po kojem je Poljska poznata, dok se međuvremenu se pomaže Ukrajini da razvije proizvodnju malina, odnosno jača konkurencija na tom već turbulentnom tržištu.

Foto: Pixabay/Meditations
  • 1.568
  • 100
  • 0

Projekat pomoći za razvoj Ukrajine, koji uključuje obuku zasnivanja voćnjaka i transfer 70.000 sadnica malina, vredan je više 60.000 evra. Pojedine poljske organizacije, udruženja povrtara i voćara, nezadovoljni su tim informacijama. 

Oni tvrde da je u Poljskoj cena maline znatno opala, kao i interesovanje za kupovinu ovog voća po kojem je ta zemlja poznata,  dok se međuvremenu pomaže Ukrajini da razvije proizvodnju malina, odnosno jača konkurencija na tom već turbulentnom tržištu. 

Stručnjaci kažu da je poslednjih godina Ukrajina postala veliki proizvođač malina, takmičeći se s poljskim tržiištem. Cena poljskih malina pada već četiri godine. Najviša otkupna cena bila je 2015. godine s prosečno 1,78 evra (oko 413 dinara) za kilogram maline, već naredne godine pala je na 1,20 evra (141,6 din), u 2017. na 1,02 eura (120,4 din), a ove godine poljski malinari mogu računati samo na cenu od 0,35 do 0,46 evra (41 do 106,2 dinara), navodi Portalspozywczy.pl

Međutim, vratimo se na projekat s početka priče. U njegovom okviru, poljski partneri će Ukrajincima obezbediti najmanje 70.000 sadnica najboljih sorti malina kao i ekološke proizvode za zaštitu bilja, tehničku opremu i sveobuhvatnu stručnu pomoć u podizanju plantaža. 

Objašnjeno je da je subvencija namenjena razvoju mikro i malog poduzetništva među ruralnim stanovništvom na zapadu Ukrajine, a na području voćarstva i hortikulture, u cilju jačanja saradnje poljskih i ukrajinskih farmi.  


Tagovi

Poljske maline Cijena maline Ukrajinske maline Jačanje konkurencije


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.