• Proizvodnja borovnica
  • 24.07.2016. 12:00

Poljska udvostručila proizvodnju borovnica!

Poljska je najveći proizvođač borovnice u Evropi, a treći u svetu. Godišnje se u toj zemlji proizvede oko 13.000 tona borovnice.

Foto: Sofya_Ap/bigstockphoto.com
  • 1.007
  • 129
  • 0

Visoke prodajne cene i velika tražnja borovnice proizvođačima tog voća daje odlične šanse za budućnost.

Prema podacima poljskog Instituta za ekonomiku poljoprivrede, ukupne površine pod borovnicama, u Poljskoj, su udvostručene u poslednjih pet godina. Trenutno se ti plodovi gaje na području koje zauzima preko 7.000 hektara, dok su se 2002. godine borovnice proizvodile na samo 1.000 ha, piše portal Fresh Plaza.

Sa 23% ukupnih evropskih prinosa uroda, Poljska je najveći proizvođač borovnice, a treći u svetu (iza Sjedinjenih Američkih Država i Kanade). Proizvodnja u Poljskoj iznosi oko 13.000 tona godišnje. Prema procenama, 80-90% te proizvodnje se izvozi, pa se tako poljske borovnice mogu naći u sve većem broju zemalja: u zapadnoj Evropi (uglavnom u Velikoj Britaniji), ali i Maleziji, Singapuru i Japanu, gde je diverzifikacija tržišta važan doprinos uspehu. S obzirom na sve veću tražnju i uprkos visokim troškovima ulaganja u proizvodnju, gajenje borovnice je i dalje isplativo, a takođe se očekuje i dalji rast proizvodnih površina.

Foto: Sofya_Ap/bigstockphoto.com


Povezana biljna vrsta

Borovnica

Borovnica

Engleski naziv: Blueberry | Latinski naziv: Vaccinium L.

Borovnica je listopadni žbun iz porodice Vresova (Ericaceae), prosečne visine od 20 - 50 cm. Raširena je u borovim, smrekovim i bukovim šumama. Cveta u maju i junu, a sazreva u... Pročitaj više »

Tagovi

Borovnica Gajenje Voćarstvo Poljska


Autorka

Karolina Rastija

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!