Pretraživanje tekstova
U svetu se posebno ceni sok od šipka i to zbog rastućeg trenda za sveže ceđenim sokovima.
Šipak ili nar, kako god ga zvali, voće je koje su jeli naši stari, a onda je neko vreme bilo zapostavljeno. Na sreću, nutricionisti sve više ističu dobrobiti šipka, koji dozreva u jesen i pravi je izvor vitamina potrebnih u zimu.
Istina, mnogi se neće odlučiti kupiti ovo voće jer, i nije ga baš lako očistiti.
Ipak, uzgajivači šipka otkrili su kako brže i jednostavnije da dođu do potrošača - preradom ovog voća u sok. Tako italijanskoj kompaniji Agrumi-Gel, koja zasade šipka ima na Siciliji, ističu kako potreba za šipkom raste iz godine u godinu, a posebno zbog rastućeg trenda sveže ceđenih sokova, piše Freshplaza.
"Sicilija ima sve što je potrebno za ovo voće. U naredne tri godine proširićemo površinu, a onda i povećati proizvodnju", kaže Antonio Imbesi, vlasnik kompanije Agrumi-Gel, dodajući da bi šipak mogao biti plod budućnosti, jer mu sve više pažnje posvećuju i naučnici.
Ova sicilijanska kompanija ima partnere po celom svetu, a posebno ističu one u Japanu, koji izuzetno cene sokove koji nisu nastali iz koncentrata, nego sveže ceđene, kao što je sok od šipka.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Šipak Sok od šipka Prerada Nar Sicilija Agrumi-Gel
Autorka
Više [+]
Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Velika Brezovica,ona je izvor inspiracije,opuštenosti i dubog poštovanja.Pravi melem za dušu. #RuralFoto #priroda