Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šipak
  • 10.12.2018. 17:00

Potreba za šipkom raste iz godine u godinu

U svetu se posebno ceni sok od šipka i to zbog rastućeg trenda za sveže ceđenim sokovima.

Foto: WikimediaCommons/Jessica May H
  • 591
  • 62
  • 0

Šipak ili nar, kako god ga zvali, voće je koje su jeli naši stari, a onda je neko vreme bilo zapostavljeno. Na sreću, nutricionisti sve više ističu dobrobiti šipka, koji dozreva u jesen i pravi je izvor vitamina potrebnih u zimu. 

Istina, mnogi se neće odlučiti kupiti ovo voće jer, i nije ga baš lako očistiti. 

Kako najbolje očistiti nar

Ipak, uzgajivači šipka otkrili su kako brže i jednostavnije da dođu do potrošača - preradom ovog voća u sok. Tako italijanskoj kompaniji Agrumi-Gel, koja zasade šipka ima na Siciliji, ističu kako potreba za šipkom raste iz godine u godinu, a posebno zbog rastućeg trenda sveže ceđenih sokova, piše Freshplaza

"Sicilija ima sve što je potrebno za ovo voće. U naredne tri godine proširićemo površinu, a onda i povećati proizvodnju", kaže Antonio Imbesi, vlasnik kompanije Agrumi-Gel, dodajući da bi šipak mogao biti plod budućnosti, jer mu sve više pažnje posvećuju i naučnici. 

Ova sicilijanska kompanija ima partnere po celom svetu, a posebno ističu one u Japanu, koji izuzetno cene sokove koji nisu nastali iz koncentrata, nego sveže ceđene, kao što je sok od šipka. 


Povezana biljna vrsta

Šipak

Šipak

Sinonim: - | Engleski naziv: Pomegranate | Latinski naziv: Punica L

Šipak je žbunolika biljka koja dostiže visinu do 3 m. U proleće se nakon pojave listova otvaraju crveni cvetovi, a iz njih nastaju plodovi koji dostižu maksimum svoje veličine u... Više [+]

Tagovi

Šipak Sok od šipka Prerada Nar Sicilija Agrumi-Gel


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.