Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćarstvo
  • 23.03.2018. 12:30

Povijanje grana za veću rodnost i kvalitetnije plodove

Savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo iz PSSS Jagodina Igor Andrejić napominje da se radi jednostavnijeg formiranja vitkog vretena i vretenastog žbuna, u zemljama gde je voćarstvo razvijenije, najčešće koristi sadni materijal sa prevremenim grančicama, koje imaju otvorene uglove grananja. Za taj posao je najbolje upotrebiti rafije ili tegove.

Foto: Flickr / Apple and Pear Australia Ltd
  • 1.852
  • 144
  • 0

Svaki ozbiljan voćar treba da zna da je u cilju pravilnog formiranja oblika krune voćaka izuzetno važno pravovremeno razvesti grane. Prema rečima savetodavca za voćarstvo i vinogradarstvo iz PSSS Jagodinа Igora Andrejića, ukoliko su grane pod otvorenijim uglom, utoliko je bolja osvetljenost krune, pa voćke mogu brže da prorode, brže se uspostavlja ravnoteža između vegetativnog porasta i rodnosti, a rezidba i berba plodova je znatno olakšana.

Šta koristiti za povijanje mladara?

Radi jednostavnijeg formiranja vitkog vretena i vretenastog žbuna, u zemljama gde je voćarstvo razvijenije, najčešće se koristi sadni materijal sa prevremenim grančicama koje imaju otvorene uglove grananja. Za povijanje mladara mogu da se upotrebljavaju različiti materijali (rafija, razne vrste "tegova", štipaljke , čačkalice, itd).

Tegovi mogu biti različite težine

Kod sper tipova poželjan je jači porast letorasta, zato što samo takva stabla daju kvalitetne plodove, te se kod njih ne preporučuje razvođenje, da stabla ne bi zaostala u rastu. Tegovi za opterećenje grana mogu biti napravljeni od betona i imati različitu težinu. U njih se ubacuje po jedna savijena žica, kroz koju se provlači rafija ili se koristi duža žica u vidu kuke, tako da se tegovi okače o mladare, s tim što treba obratiti pažnju da ne dođe do usecanja žice.

Najsigurniji način razvođenja grana rafijom

Na jednom stablu tegove treba držati 15-20 dana, a zatim se oni mogu prebacivati na druga stabla. Kako ističe Igor Andrejić, dosadašnja praksa je pokazala da je najsigurniji način razvođenja grana rafijom, ali je on spor, pa se u poslednje vreme više koriste tegovi.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Voće Voćarstvo Povijanje grana Kruna Tegovi Igor Andrejić


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.