Savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo iz PSSS Jagodina Igor Andrejić napominje da se radi jednostavnijeg formiranja vitkog vretena i vretenastog žbuna, u zemljama gde je voćarstvo razvijenije, najčešće koristi sadni materijal sa prevremenim grančicama, koje imaju otvorene uglove grananja. Za taj posao je najbolje upotrebiti rafije ili tegove.
Svaki ozbiljan voćar treba da zna da je u cilju pravilnog formiranja oblika krune voćaka izuzetno važno pravovremeno razvesti grane. Prema rečima savetodavca za voćarstvo i vinogradarstvo iz PSSS Jagodinа Igora Andrejića, ukoliko su grane pod otvorenijim uglom, utoliko je bolja osvetljenost krune, pa voćke mogu brže da prorode, brže se uspostavlja ravnoteža između vegetativnog porasta i rodnosti, a rezidba i berba plodova je znatno olakšana.
Radi jednostavnijeg formiranja vitkog vretena i vretenastog žbuna, u zemljama gde je voćarstvo razvijenije, najčešće se koristi sadni materijal sa prevremenim grančicama koje imaju otvorene uglove grananja. Za povijanje mladara mogu da se upotrebljavaju različiti materijali (rafija, razne vrste "tegova", štipaljke , čačkalice, itd).
Kod sper tipova poželjan je jači porast letorasta, zato što samo takva stabla daju kvalitetne plodove, te se kod njih ne preporučuje razvođenje, da stabla ne bi zaostala u rastu. Tegovi za opterećenje grana mogu biti napravljeni od betona i imati različitu težinu. U njih se ubacuje po jedna savijena žica, kroz koju se provlači rafija ili se koristi duža žica u vidu kuke, tako da se tegovi okače o mladare, s tim što treba obratiti pažnju da ne dođe do usecanja žice.
Na jednom stablu tegove treba držati 15-20 dana, a zatim se oni mogu prebacivati na druga stabla. Kako ističe Igor Andrejić, dosadašnja praksa je pokazala da je najsigurniji način razvođenja grana rafijom, ali je on spor, pa se u poslednje vreme više koriste tegovi.
Izvori
Tagovi
Autor