Plod jagode je mekan, ima veliki respiracioni koeficijent (koeficijent disanja), pa može kratko da se čuva u svežem stanju - obično jedan dan u običnim skladištima bez hlađenja.
Na stanje plodova jagode i njihov kvalitet nakon berbe utiče brzina kojom se ovi plodovi transportuju, kao i način čuvanja. To se direktno odražava i na zaradu u ovoj proizvodnji. Plod jagode je mekan, ima veliki respiracioni koeficijent (koeficijent disanja), pa može kratko da se čuva u svežem stanju - obično jedan dan u običnim skladištima bez hlađenja.
Jagode mekanog mesa za potrošnju u svežem stanju mogu se čuvati od tri do pet dana, plodovi sorti čvrstog mesa od osam do 10 dana, a za preradu i nešto duže, u hladnjačama, pri optimalnim temperaturama od -0,5°C do 0°C i relativnoj vlažnosti 85-90%. "Po iznošenju iz komore, plodove bi trebalo držati u posebnoj prostoriji na 6°C -8°C najmanje 10 sati u istoj relativnoj vlazi, pa tek onda iznositi na tržište. U suprotnom, doći će do jake kondenzacije vlage na površini ploda i ubrzanog kvarenja", upozorava mr Branko Tanasković iz PSSS Čačak.
Jagode je lakše i jednostavnije čuvati zamrznute na -18°C do -20°C godinu i više dana. Posle berbe, plodovi se u odgovarajućoj ambalaži unose u pretkomore za rashlađivanje, pa potom u tunele za smrzavanje, gde je temperatura od -30°C, pa do -50°C, a samo zamrzavanje traje od 10 do 14 sati. Nakon iznošenja iz tunela, smrznuti plodovi se pakuju u odgovarajuću ambalažu, a najčešće u polivinilske kese od 10 kg.
"U protočnim tunelima smrzavanje traje oko 20-30 minuta, dok u tunelima - linijama sa kriogenim zamrzavanjem, gde se koristi ugljendioksid ili tečni azot, smrzavanje - šokiranje traje svega 7-8 minuta, pri čemu je temperatura gasa od -70°C do -100°C, odnosno i do -180°C.
Generalno, što se brže obave svi postupci od berbe do smrzavanjam, veći je i udeo kvalitetnijih plodova", kaže Tanasković.
Kamioni hladnjače, vagoni sa ugrađenim rashladnim sistemima i avionski kargo letovi koriste se za duže transporte - uglavnom izvoz. Tada se plodovi prethodno rashlađuju na 3°C, a zatim se unose u transportna vozila, gde je temperatura oko 0°C. Nije preporučljivo da se jagoda transportuje duže od tri dana na temperaturi -1°C do 2°C. Smrznuti plodovi transportuju se na -18°C do -20°C.
Povezana biljna vrsta
Izvori
Tagovi
Autorka