Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mineralna đubriva
  • 02.05.2017. 14:15

Pravilno đubrenje aronije

Da bi aronija bila kvalitetna, potrebno je đubrenjem obogatiti zemljište. Ono se primenjuje nakon što se izvrši agrohemijska analiza u laboratoriji.

Foto: Nikola Milošević
  • 5.415
  • 119
  • 0

Aroniju je veoma lako gajiti, jer ne zahteva nikave tretmane. Može da se gaji i na siromašnim zemljištima, jedino ne na onim na kojima dominiraju kamen ili glina. Ipak, da bi bila kvalitetna, najvažnije je da zemljište bude bogato humusom.

Kako do dobrog zemljišta?

Da bi se zemljište obogatilo, koriste se stajsko đubrivo, treset, kompost i drugo. Ukoliko se koriste mineralna đubriva, potrebno ih je primenjivati u rano proleće ili u jesen. Ona sadrže kalijum i fosfor, koji se sporo kreću u zemljištu.

Azotna đubriva treba upotrebljavati dva ili tri puta tokom vegetacije. Vremenski, to se odnosi na april, pa do sredine juna.

Đubrenje je najbolje primeniti nakon što se izvrši agrohemijska analiza u laboratoriji.

Kako nanositi đubrivo?

Nakon sadnje aronije, prve i druge godine, đubrivo se nanosi na mesto ispod svakog grma. Može da se nanosi i kao uska pruga duž reda, na udaljenosti od oko 10 cm od grma.

Nakon treće godine, mineralna đubriva se mogu grubo razbacivati duž redova, na pruge koje su široke metar.

Norme za mineralna đubriva, kod aronije u punom plodonošenju, po hektaru su: 80 kg -100 kg fosfora, 100 kg -150 kg kalijuma i 150 kg azota.

Važnost navodnjavanja

Đubrenje, navodnjavanje i uništavanje korova najviše utiču na kvalitet plodova aronije, odnosno na prinos. Navodnjavnje je izuzetno važno četiri nedelje pre berbe - od druge polovine jula. Tako će se dobiti krupni, sferični plodovi.

Foto: Nikola Milošević


Povezana biljna vrsta

Aronija

Aronija

Engleski naziv: Chokeberry | Latinski naziv: Aronia melanocarpa

Aronija je višegodišnja listopadna voćna vrsta poreklom iz Severne Amerike, a pripada porodici ruža (Rosaceae). Na evropskom se kontinentu najviše gaji u Rusiji, Poljskoj, Češkoj... Više [+]

Izvori

Poljoprivredna savetodavna služba Vojvodine


Tagovi

Aronija Đubrenje Navodnjavanje


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.