Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jabuke sa porukom
  • 01.01.2017. 18:00

Praznici uz jabuke sa likom Deda Mraza

Jabuke sa prazničnim porukama odlaze iz Holandije na svetska tržišta.

Foto: freshplaza
  • 2.139
  • 104
  • 0

Više od 25 godina Hari Septer (Harrie Septer) prodaje jabuke sa porukama za holandsku fabriku Fruitmasters.

"Imali smo poruke na nemačkom jeziku, ali danas su većinom na engleskom i skandinavskom. Takođe imamo mnogo jabuka sa porukama na kojima je Deda Mraz sa sankama, koje su univerzalne i mogu se prodavati širom sveta", objašnjava Septer.

Imaju dva uzgajivača koja za njih proizvode jabuke s porukama. Obično oko 200.000 komada. Međutim, ove godine su imali znatne gubitke zbog pretoplog vremena u septembru, pa su zalihe smanjene za 25%, piše freshplaza.

"To je gubitak za naše uzgajivače, jer je ogroman posao staviti nalepnicu na svaku jabuku. Zbog toga su nam cene nešto više ove godine", kaže Septer.

Prodaja pojedinačna, cena do 70 centi

Prodaja je različita. Jabuke završavaju u veleprodajama, a namenjene su i za izvoz, pa tako odlaze za Island, Južnu Afriku i Hong Kong. Septer smatra da je neverovatno gde sve završe. Mnoštvo jabuka plasirali su i na rusko tržište, ali to je stalo zbog embarga.

Prema njemu, jabuke s porukama su zasebno tržište, a prodaju ih pojedinačno. Cena im je između 50 i 70 centi. Konkurencije gotovo da nemaju.

"Mi smo poslednji Mohikanci. Mnogi su poslednjih godina započinjali isto, ali su odustali. Velik je to posao i morate ih prodati, jer vam nakon praznika Deda Mraz i ne koristi previše. Prvih godina smo imali povećanje prodaje, no zahtevi za takvim jabukama sada su na stabilnom nivou. Uvek kažem da ne želim širiti ponudu, jer ne želim da zavisim od ovog proizvoda", zaključuje Septer.

Prema njemu, jabuke s porukom i dalje se najbolje prodaju tokom božićnih praznika. U ponudi imaju i vaskršnje jabuke, kao i one za Dan zaljubljenih, ali je njih znatno manje i prodaja se ne može uporediti s božićnim.

Foto: freshplaza


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer