Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba
  • 01.05.2021. 09:00

Prednosti letnje rezidbe kajsije u prvoj polovini juna

Prekraćivanje izvedeno u ovim terminima imalo je za posledicu veći broj i veću dužinu razvijenih prevremenih grančica.

Foto: Depositphotos/ocskaymark
  • 189
  • 200
  • 0

U praksi mnogih voćarskih zemalja pokazalo se da rezidba, ako se pravilno obavi, može biti uz ostale agrotehničke mere, jedan od osnovnih činilaca redovne rodnosti i povećanja rentabilnosti gajenja kajsije. Njome se, inače, pravilno oblikuje kruna mlade voćke, ujednačava vegetativni rast, obnavljaju rodne grančice, starije voćke podmlađuju što se odražava na produženje njihove rentabilne rodnosti.

Rezidbom kajsije osiguravamo da stabla budu jaka i uspravnog položaja, da grane i grančice zauzimaju pravilan ugao, jednaku osvetljenost svih delova krošnje, navodi stručnjak za voćarstvo Poljoprivredno stručne službe Beograd Radmila Koprivica.

U koje vreme rezati kajsiju: Od cvetanja do septembra!

Ova mera utiče na poboljšanje parametara kvaliteta ploda: obojenost, ravnotežu između rastvorljivih suvih materija i ukupnih kiselina, akumulaciju šećera i drugo. Takođe, rezidbom se uspostavlja balans između vegetativnog rasta i rodnosti.

Od berbe do kraja avgusta

Letnja rezidba kajsije se odavno primenjuje u evropskim zemljama sa razvijenom proizvodnjom. Može se primeniti pre i posle berbe, uzimajući u obzir razvoj cvetnih pupoljaka. Ukoliko je prekraćivanje mladara obavljeno ranije, pre berbe, najčešće se iz letnjih pupoljaka razvijaju prevremene grančice na kojima se razvijaju cvetni pupoljci. Letnja rezidba, takođe, utiče i na smanjenje bujnosti stabala, ranije plodonošenje i kvalitet ploda.

U zasadima kajsije u našoj zemlji letnja rezidba se primenjuje po pravilu posle obavljene berbe do poslednje dekade avgusta. Potreba za letnjom rezidbom kajsije, naročito letnje, u našoj zemlji je uvećana činjenicom da je u našim zasadima dominantna podloga sejanac džanarike, koja je veoma bujna, a rezidba pre berbe, koja uglavnom podrazumeva zahvate na mladarima deluje inhibitorno na njihov rast i olakšava kontrolu bujnosti stabla, objašnjava Koprivica.

Bolje se pokazali raniji termini rezidbe

Termini u kojima treba primenjivati ovu rezidbu nisu precizno definisani, ali rezultati ispitivanja sprovedeni u našoj zemlji, pokazali su da kajsija kalemljena na sejancu džanarike, pozitivno reaguje na meru prekraćivanja mladara u okviru letnje rezidbe, naročito ako se ona sprovodi u prvoj polovini juna.

Prekraćivanje izvedeno u ovim terminima imalo je za posledicu veći broj i veću dužinu razvijenih prevremenih grančica. Dobro razvijene prevremene grančice, koje se do kraja vegetacije diferenciraju u kvalitetne rodne grančice, imaju još jednu prednost, a to je da je cvetanje na njima i do nekoliko dana kasnije u odnosu na cvetanje majskih buketića.

Sa druge strane, kasniji termini prekraćivanja delovali su inhibitorno na vegetativni prirast i dobijen je mali broj, uglavnom kratkih prevremenih grančica, pretežno generativnig karaktera, navodi beogradski stručnjak.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Rezidba kajsije Radmila koprivica Bujnost stabla Sejana Džanarike Prevremene graničice Letnja rezidba


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...