Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 23.02.2016. 10:00

Preporuke za prolećno prskanje voća

Prolećno prskanje važna je preventivna zaštita voća. Kada ga i čime obaviti?

  • 42.923
  • 507
  • 0

Štetni insekti prezimljavaju u različitim stadijumima na voću pa je prvo prolećno prskanje voća jako važan deo celokupne zaštite, pre svega kao deo preventivne zaštite od raznih bolesti. Kako bi se sprečio negativan uticaj štetnih insekata pri kretanju vegetacije, treba uraditi preventivno prvo prskanje, a to naročito vredi za starija i zapuštenija stabla.

Prskanje preparatima na bazi mineralnog ulja i bakra

Samom prskanju prethode mnogi radovi koje je potrebno obaviti u voćnjaku kao što su uklanjanje polomljenih i suvih grana te njihovo uništavanje, uklanjanje mumificiranih plodova, lišajeva i nakupljene mahovine, a na kraju i orezivanje stabala. Kada su svi ti radovi obavljeni može da se primeni prskanje na način da se cela voćka, pa i najmanja grančica, okupa u rastvoru, i to od korena do vrha. Prskanje treba da se obavi preparatima na bazi mineralnog ulja i bakra.

Osim širokog spektra dejstva u koje spada suzbijanje uzročnika bolesti i voća vinove loze, preparati na bazi mineralnog ulja i bakra koriste se i kod premazivanje rana nakon rezidbe. Važno je znati da je primena ovih ulja na jabučastom voću dopuštena samo do početka cvetanja, dok na koštičavom voću mogu da se koriste samo u vreme mirovanja vegetacije. Prskanje se obavlja po suvom vremenu bez vetra, a temperatura vazduha ne sme da bude niža od 5°C .

Prvo prskanje krajem februara, a drugo polovinom marta

Na voćkama zimi mogu da nastanu brojne rane od vetra ili makaza za orezivanje, gde se kasnije mogu uvući larve štetočina. Tanki sloj ulja može da pomogne kod rešavanja ovog problema jer deluje tako da uguši štetočine, a osim toga, ova ulja deluju i na biljne bolesti. Tanki sloj ulja koji obavija pupoljke i ne dopušta miceliji prodiranje kroz spore u mladi pupoljak.

Štetočine su u najosetljivijem stadijumu razvoja krajem februara pa se preporučuje u tom periodu obaviti prvo prskanje, a drugo polovinom marta. Cilj je da se štetočine unište dok se još nisu razvile, a ukoliko se unište i one koje su preživele od protekle godine, delovaćemo preventivno na njihovu pojavu u predstojećoj sezoni. Prskanje uljem je korisno, ali ono mora da se sprovodi prema navedenom uputstvu proizvođača ili savetima stručnjaka.


Tagovi

Bakar Mineralno ulje Prolećno prskanje Premazivanje rana

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.