Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voćaka
  • 17.05.2022. 12:00

Prepoznajte simptome napada najčešćih štetočina i bolesti na voćkama

Koje su najčešće štetočine i bolesti i njihovi simptomi pomoću kojih možete da ih prepoznate na voćkama?

Foto: Bojan Kecman
  • 320
  • 14
  • 0

Vreme je kao stvoreno za razvoj bolesti i štetočina na voćkama. Povremene padavine praćene višim dnevnim i noćnim temperaturama dovele su, u voćnjacima u kojima se ne primenjuju pesticidi ili u kojima je promašen termin prskanja, do jačih napada štetočina, naročito na jabukama, kruškama i šljivama.

Evo najčešćih štetočina i bolesti kao i njihovih simptoma pomoću kojih možete da ih prepoznate na voćkama.

Lisne vaši najviše preovladavaju različite lisne vaši; zelena, Aphis pomi, i pepeljasta vaš, Dysaphis plantaginea koje najviše napadaju jabuku i krušku. Vaši sisaju biljne sokove što dovodi do uvrtanja i sušenja listova, stvaranja medne rose koja privlači mrave i gljivu čađavicu, deformacije plodova i njihovog opadanja. Suzbijaju se insekticidima i ljutim začinima, ako se ne žele pesticidi.

Gusjenice su dlakave i mogu da izazovu golobrst

Kruškina buva, Psylla pyri, vrlo je teška za suzbijanje, otporna je na većinu insekticida. Takođe, luči mednu rosu zbog čega se plodovi prljaju i gube na kvalitetu. Peteljke gube turgor što dovodi do opadanja plodova.

Cigaraš, Byctiscus betulae, pojavljuje se na više voćnih vrsta, najčešće lozi i kruškama. Izgriza nerve listova koje zatim uvija u "cigare". Ne pričinjava veću štetu, smanjuje se napad kidanjem smotanih listova.

Dudovac, Hyphantria cunea, takođe napada više voćnih vrsta. Gusenice su dlakave i mogu da izazovu golobrst, a nalaze se u paučinastim gnezdima. Nakon nekog vremena hrane se individualno. Teško je boriti se protiv njih kada se formira gnezdo tako da je najbolje uništavati ih mehanički.  

Kruškina osicaJanus compressus, napada mlade grančice. Ženka pravi više rupa na grančicama i u poslednju rupu polaže jaja. Izdanci se savijaju, a lišće tamni jer se larva hrani njihovim sokovima. Često štete mešaju sa bakterioznom plamenjačom, lat. Erwinia amylovora.

Crna tačka je znak

Šljivine osice, Hoplocampa sp. - crna tačka na plodićima, nakon završetka cvetanja, siguran je znak da su se osice ubušile u plodić koji će malo kasnije sigurno da otpadne. Tada ne pomažu nikakvi insekticidi. Ključ je u prskanju u precvetavanju, pre ubušivanja larvi koje su bele sa crnom glavom.

Grinje - crveni voćni pauk, Panonychus ulmi, kruškina grinja, Eryosiphe pyri - pogoduje im toplo i suvo vreme. Sisaju sokove što dovodi do sušenja listova. Suzbijaju ih akaricidi, a od nehemijskih sredstava, beli luk ima sasvim dobru svrhu.

Kruškina mušica šiškarica, Contarinia pyrivora - štetu izazivaju larve bele boje koje se nalaze u unutrašnjosti plodića. Napadnuti plodići opadaju ali se pre toga deformišu i imaju izgled tikvice. Zaštita se vrši tretmanima pre početka vegetacije i redovnom obradom zemljišta.

Važno je da simptome prepoznate na vreme

Čađava krastavost jabuka i krušaka, Venturia inequalis i Venturia pyrina - simptomi se pojavljuju na plodićima i listovima u vidu tamnih fleka koje se vremenom spajaju što dovodi do pucanja plodova i njihovog prljanja zbog čega ne mogu biti u prvoj klasi i imati dobru otkupnu cenu. Teško se suzbija bez fungicida. Ako se tamne fleke mogu obrisati prstom znači da je infekcija zaustavljena.

Pepelnica jabuka, Podosphaera leucotricha, listovi dobijaju belkastu boju, a nakon nekog vremena, posmeđe i osuše se. Preparati sa sumporom i pojedini fungicidi mogu da je zaustave, a od alternativnih metoda, beli luk daje dobre rezultate.

Kovrdžavost listova breskve, Taphrina deformans - ako se u februaru i martu ne deluje bakrom ili fungicidima, kada može doći do pucanja pupoljaka zbog toplijeg vremena, bolest će se useliti u pupoljke i pojaviti nakon cvetanja. Teško je skidati zaražene listove ali prskanje sa preparatima sa većim procentom azota i prihrana azotnim đubrivima, oko stabala, mogu da oporave biljku.


Tagovi

Čađava krastavost Mušica šiškarica Kruškina buva Dudovac Cigaraš Kruškina osa Šljivine osice Kovrdžavost lišća breskve Grinje Pepelnica jabuka Lisne vaši


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.