Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruženje malinara
  • 09.06.2017. 08:00

Prerada maline od sledeće godine u Aranđelovcu

Udruženje malinara i lokalna samouprava u Aranđelovcu podržavaju malinare, koji sve više uzgajaju stare sorte. U planu je i postrojenje za preradu ovog voća.

Foto: yaquina / Flickr
  • 5.434
  • 259
  • 0

Aranđelovac ima 18 sela i 100 hektara malinjaka. Gotovo na svakom desetom nalaze se organski zasadi. Interesovanje za uzgoj ovog voća je veliko, a to su prepoznali lokalna samouprava i Udruženje malinara.

Vilamet i miker

Stare sorte vilamet i miker privlače veliku pažnju, pa ih malinari rado biraju. Opština je izdvojila 80.000 dinara po konkursu, a prijava traje do 15. jula.

"Lane se za subvencije za sadnice maline javilo 780 gazdinstava, a ove godine očekujemo preko 1.000. Gazdinsto može da se prijavi za subvencije za sadni materijal, nabavku mehanizacije, za organsku proizvodnju, poljoprivredni kredit", objašnjava zamenik gradonačelnika i predsednik Udruženja malinara Miladin Jakovljević, a prenose Večernje novosti.

Otkupna cena maline biće između 200 i 230 dinara.

Linija za preradu maline

Plan Udruženja je da se osnuje postrojenje, koje će maline prerađivati. Ovo bi trebalo da se realizuje u okviru projekta koji finansira Švajcarska, a za koji je odgovorna Regionalna agencija u Kragujevcu. Prerada bi trebalo da počne sledeće godine, a osim malina, prerađivalo bi se i ostalo jagodičasto voće.

Foto: yaquina / Flickr


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Vilamet Miker Miladin Jakovljević Maline Prerada maline Organska proizvodnja


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na ovu egzotičnu biljku 🍍 sam naišla jednog jutra na putu do Limanske pijace. Nasmejana baka Slavica me je uverila da je moguće gajiti je u našim klimatskim uslovima. Dala mi je jedan važan savet: ''Zalivaj ga samo destilovanom vodom, vodo... Više [+]