Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Red Jonaprins
  • 28.06.2015. 08:20

Princ među jabukama

Odlikuje se dobrom obojenošću, vrhunskim izgledom i manjom pojavom voštane prevlake koja je izražena kod osnovne sorte Jonagold. Obilno rađa uz visok sadržaj suve materije.

  • 8.038
  • 288
  • 0

Od davnina je poznata izreka da se greške načinjene prilikom podizanja voćnjaka retko ili nikad ne ispravljaju. Kada podižu platažu jabuke voćari znaju da će je eksploatisati barem četvrt veka. Ako promaše sortu svake godine će plaćati penale svojoj pogrešnoj odluci. Zbog toga je izbor prave sorte izazov za svakog voćara.

Sorta jabuke Jonagold veoma je zastupljena kako u Evropskoj uniji tako i kod nas. Ima izuzetno kvalitetan plod, slatko-nakiselog ukusa je, izuzetne arome je što je dovelo do njene povećane tražnje. Mana osnovnovne sorte je da je slabije obojena u ravničarskim uslovima. Stoga se, radi povećane obojenosti, preporučuju klonovi ove sorte kao što su jonagored i de kosta, a istraživač saradnik na Departmanu za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Marko Dorić naročito ističe klon Red Jonaprins.

Klon budućnosti?

"Red Jonaprince je holandski klon novijeg datuma. On se odlikuje dobrom obojenošću, vrhunskim izgledom, a ima i manju pojavu voštane prevlake koja je izražena kod osnovne sorte Jonagold. Preporučuje se za intenzivne zasade, ali zbog svoje atraktivnosti rado je viđen i na okućnicama", kaže Dorić.

Ovaj klon je lak je za gajenje, daje grane pod otvorenim uglovima, utrošak radne snage po jedinici površine je minimalan, može se brati u jednom prohodu, jednom rečju - klon budućnosti. Na prostoru cele Vojvodine i Centralne Srbije daje odlične rezultate. Najveće površine pod klonom Red Jonaprins zasađene su u Maloj Remeti. Glavni agronom u firmi u tom mestu "Atos fruktum" Boris Bošnjak potvrđuje da je ova jabuka zahvalna za gajenje.

Veliki interes za gajenje

"Red Jonaprins je veoma zahvalan za proizvodonju. Inače, od klonove Jonagolda spada u najobojenije i najatraktivnije. Što se bujnosti tiče, manje je bujan od proseka sorte što u proizvodnji itekako znači. Uvek je to fabrika jabuka, gotovo po pravilu sa najvećim prinosima u odnosu na ostale gajene sorte", kaže Bošnjak.

Slaviša Šestić radi u konsultantskoj kući Pro Frut koja pruža usluge u oblasti voćarstva i rasadničarske proizvodnje. Kaže da su proizvođači jabuke zainteresovani da nove zasade podižu klonom Red Jonaprince. "Trenutno je veliko interesovanje za gajenje ovog klona. Iz godine u godinu daje jako dobre prinose sa visokim sadržajem suve materije u reonu Fruške gore i Vršačkog brega. Postiže visoku cenu na tržištu, naročito uz primene novih tehnologija gajenja i čuvanja poput smart freša. Sve to anulira eventualne nedostatke ovog klona", kaže Šestić.

Ono što smo imali priliku da vidimo u proizvodnim zasadima potvrđuje da Red Jonaprins ili kako mu ime kaže crveni princ među jabukama ima plod potpuno prekriven tamno crvenom bojom bez primesa rumenila. Sorta koja svojom rubin crvenom bojom, krupnim, izuzetno hrskavim i ukusnim plodovima pleni i osvaja u supermarketima širom sveta. Sa ovom sortom ostvaruju se visoki prinosi koji su u visoko intenzivnim zasadima i do 70 t/ha. Mnogo više argumenata za gajenje ovog klona nego što je oponentnih mišljenja.


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za upoređivanje isplativosti gajenja drugih voćaka. Njeni plodovi sazrevaju od najranijeg leta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Red jonaprins Atus Fruktum Marko Dorić Boris Bošnjak Slaviša Šestić Jabuka Klon Sorta


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."