Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šabac
  • 05.05.2018. 10:30

Prinos, kvalitet i cena jagoda obećavaju dobru zaradu

Sunčano i toplo vreme u Srbiji znatno je ubrazlo zrenje jagoda, koje su posađene u plastenicima. U šabačkom kraju je berba već počela, a proizvođači voća kojima je to, kako ističu, prva i najslađa zarada u proleće, zadovoljni su kvalitetom i cenom jagoda.

Foto: Flickr / David Leo Veksler
  • 1.150
  • 89
  • 0

Milovan Ranković, iz sela Gornja Vranjska, kod Šapca, u 28 plastenika koji zauzimaju površinu od 40 ari, od ranog jutra, zajedno sa radnicima, bere jagode. Kako prenosi RTS, on očekuje da će sa 18.000 biljaka, ovog proleća ostvariti prinos oko sedam tona jagoda. Ranković kaže da je u toku tek treće-četvrto branje, dodajući da jagoda mora neprekidno da se bere, jer je to voćna vrsta koja ne može dugo da stoji, uz napomenu da ako se ne ubere danas, plod je već sutra propao.

Voćari se nadaju da cena jagoda neće biti ispod 2 evra po kilogramu

Njegova supruga Biljana Ranković naglašava da je berba najlepši deo čitave proizvodnje, jer očekuje da će biti i zarade od jagoda, te da u drugi plan pada to koliko je vremena i truda u uzgoj jagoda uloženo. Ona kaže da za prodaju ne brinu, jer većina ima ugovorenu proizvodnju sa otkupljivačima, dok se njihov kolega Dragan Gligorić se nada da će i cena biti dobra poput prinosa. Trenutno se kreće oko 270 din/kg, ali bi bilo zadovoljavajuće i kad bi ostala dva evra po kilogramu.

Prosečna dnevnica berača 2.500 dinara

Novac od jagoda je prva i najaslađa para proizvođačima, ali takođe i sezonskom radnicima, uprkos tome što je temperatura u plastenicima i do 15°C viša nego napolju. Dnevnica za njihov rad, od sedam do 17, u proseku iznosi oko 2.500 dinara.  U poslednjih desetak godina su zasadi jagoda, samo u šabačkom kraju, uvećani nekoliko puta. Od plasteničke proizvodnje, manje je zahtevna proizvodnja na otvorenom, gde će berba početi za desetak dana.


Izvori

RTS


Tagovi

Jagode Šabac Mačva Gornja Vranjska Prinos Cena Biljana Ranković Dragan Gligorić Milovan Ranković


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.