Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mraz i grad
  • 31.03.2022. 12:00
  • Šumadijski okrug, Vinča, Gornja Trnava

Problematična sezona za voćare počinje - strah opravdan?

Nadaleko čuven voćarsko - vinogradarski kraj, šumadijska Topola, ovih dana se budi iz duboke zime. Međutim, prete prolećni mrazevi, ali i grad.

Foto: Marija Lazarević
  • 1.172
  • 140
  • 0

Temperature koje su prethodnih dana na pojedinim lokalitetima dostizale i 20 podeok, značajno su uticale na cvetanje voća. Tako su kajsije i breskve u Topoli uveliko procvetale i prema rečima stručnjaka dobro ponele za ovu sezonu. Ali pozni prolećni mrazevi uvek predstavljaju problem i unose strah voćarima jer bi mogli da oberu značajan deo potencijanog roda.

"Rane sorte kajsije su precvetale ali uglavnom je breskva u punom cvetanju, kruška je u fazi pred belim balonima, a jabuka u takozvanim mišjim ušima. U ovim fazama, najavljene temperature oko 0, ili -1, ne bi trebalo da dovedu do oštećenja. Generalno za voće u cvetu sve do -2 može da izdrži, tako da ako bi ostala najava koja je za sada, neće biti štete", rekao je diplomirani inžinjer zaštite bilja iz Vinče Verko Kačarević i dodaje da ako dođe do promene sinoptike, oštećenja će zasigurno biti.

Manji rod jabuke

Prema njegovim rečima i procenama voće je u ovom kraju centralne Srbije, dobro ponelo, izuzev jabuke kod koje se očekuje manji rod. On naglašava da su ovdašnji voćari uglavnom primenili sve potrebne mere zaštite tako da je za sada kako kaže - sve pod kontrolom. 

"U zasadima breske, kajsije i nektarine je odrađen tretman protiv monilije, juče i danas pred najavljenu kišu voćari tretiraju zasade jabuke protiv venturije. Plavo prskanje je odrađeno ranije, tako da sve što je bilo do uzgajivača oni su odradili, ostaje nam samo da se nadamo da će sve biti kako je najavljeno", kaže Kačarević i dodaje da problematična sezona za voćare počinje i da je strah opravdan

Kod jabuke se očekuje manji rod

"Tek nastupa problematičan period, ovo je prvi talas hladnoće kada se očekuje pozni mraz, ali ne smemo zaboraviti sezonu grada koja je na pragu i ovakvo varljivo vreme kakvo se najavljuje, smena sunca i oblaka, vrlo lako mogu dovesti do pojave grada." 

Vasiljević: Više nas plaši grad nego mraz

Momčilo Vasiljević iz Gornje Trnave, voćarstvom se bavi više od 20 godina. Kako kaže, iako su velika ulaganja u ovoj grani poljoprivrede ima perspektive pa se zasadi pod raznim voćarskim kulturama šire. Pravilna zaštita osnova je za dobar rod pa tako ništa ne prepušta slučaju. 

Zaštitite koštičavo voće od monilioze pre kiše

"Vegetacija kreće oko polovine marta meseca, tad počinje i zaštita i idemo redom po parcelama i voćnim vrstama. Najpre na bazi bakra, a sada je urađen i tretman protiv monilije zbog padavina koje se najavljuju. Ugrožene su kajsije, breskve, nektarine, to je u punom cvetanju, ali kako se ne najavljuje veći minus za sada smo koliko - toliko spokojni", kaže Vasiljević i dodaje da ih brine grad koji svakog proleća pogodi topolsku opštinu i pričini značajnije štete, pa se nada da će ove godine da ih zaobiđe. 

Zaštita kreće sa tretmanom bakra

I ne samo ovaj voćar, većina iz ovog kraja očekuje dobar prinos, ali ono što će im u jesenjim mesecima zadavati glavobolje - to je plasman

"Uglavnom voće ide za izvoz u zemlje Evropske unije, imamo svoje partnere, najviše iz Poljske i Hrvatske. Jedan deo plasiramo i na domaće tržište, a jedan deo otkupljuju ljudi koji izvoze za Rusiju. Trenutna situacija u svetu sigurno će uticati i na nas, biće veća konkurencija, odnosno ponuda u Evropskoj Uniji. Naš najveći problem je što nismo jedinstveni u izlasku na inostrano tržište."

Da li će proleće "zakasniti"?

Pored zimskih mrazeva, koji predstavljaju nepovoljnu pojavu samo ako su temperature veoma niske, mrazevi se javljaju i na početku i na kraju zimskog perioda, kada mogu biti veoma štetni u zavisnosti od njihovog intenziteta, trajanja i faze razvića biljaka.

Za šumadijske krajeve mnogo su opasniji prolećni mrazevi, koji nanose utoliko više štete ukoliko se javljaju kasnije, kada je vegetacija biljaka već počela. Ukoliko proleće zakasni, odnosno vegetacija biljaka se nalazi u mirovanju iako je kalendarski vreme za razvoj, pomenuti prolećni mogu malo štete da nanesu. 


Foto prilog


Tagovi

Mraz Grad Topola Verko Kačarević Momčilo Vasiljević Mere zaštite Cvetanje voća Prolećni mrazevi


Autorka

Marija Lazarević

Više [+]

Po obrazovanju agronom, a po struci novinar, preferira poljoprivredne teme. Već nekoliko godina uređuje sajt TopPress, a iz Srpske Toskane donosi pregršt zanimljivosti.