Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 30.03.2022. 10:00

Zaštitite koštičavo voće od monilioze pre kiše

U periodu cvetanja koštičavog voća i u uslovima vlažnosti, postoji rizik od infekcije cveta prouzrokovačem sušenja cvetova, grana i grančica koštičavog voća (Monilinia laxa).

Foto: Depositphotos/FotoGui
  • 373
  • 30
  • 0

Proizvodni zasadi kajsija, bresaka i nektarina se nalaze u različitim fazama cvetanja, a u narednim danima se očekuje početak cvetanja i kod ostalog ranostasnog koštičavog voća, prenosi Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Za područje naše zemlje se od četvrtka najavljuje višednevni kišni period. U periodu cvetanja koštičavog voća i u uslovima vlažnosti, postoji rizik od infekcije cveta prouzrokovačem sušenja cvetova, grana i grančica koštičavog voća (Monilinia laxa).

Infekcija se ostvaruje preko žiga tučka u prisustvu padavina ili visoke relativne vlažnosti vazduha i na temperaturama od 5°C do 25°C. Ukoliko je već ostvarena infekcija nije moguće sprečiti dalji razvoj bolesti, te je neophodno sporovesti preventivne mere zaštite.

Kako sprečiti monilioze koštičavog voća

U zasadima koštičavog voća koje se nalazi u fazi cvetanja, preporučuje se sprovođenje preventivnog tretmana na bazi aktivne materije ciprodinil ili boskalid+piraklostrobin.

 Preporuka je da se tretman uradi dan pre najavljenih padavina kako bi se obezbedila zaštita najvećeg broja otvorenih cvetova.

Kako se očekuje, od četvrtka 31. marta do nedelje 3. aprila očekuje se pretežno oblačno vreme, mestimično sa kišom i pljuskovima, na visokim planinama sa snegom, a temperatura će biti u padu, u jutarnjim časovima sa pojavom mraza. Temperatura vazduha bi bila ispod proseka za ovo doba godine. Od 4. aprila do kraja perioda prognozira se toplije vreme bez padavina uz slabljenje jutarnjih mrazeva

Prilikom primene pesticida treba preduzeti sve mere zaštite pčela i drugih oprašivača. Sredstva za zaštitu bilja treba koristiti pravilno, u skladu sa uputstvom navedenim na etiketi i u skladu sa dobrom poljoprivrednom praksom. U periodu cvetanja voća zabranjena je primena insekticida, naglašavaju iz Službe.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Monilioza Prognozno-izveštajna služba Koštičavo voće Kiša Cvetanje


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...