Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Retrovegetacija
  • 04.09.2018. 08:15

Procvale voćke kao u proleće - kako sprečiti ovu štetnu pojavu?

U cilju sprečavanja pojave retrovegetacije, ključno je da se intervencije započnu na vreme, praktično čim se uoči ponovno bubrenje pupoljaka.

Foto: Pixabay/CallyL
  • 2.318
  • 151
  • 0

Na terenu se može uočiti pojava retrovegetacije na šljivi (čačanska lepotica) i višnji, ali i na krušci i jabuci. U pojedinim slučajevima beleži se pojava izraženog ponovnog cvetanja - pojave koja je višestruko štetna za opštu kondiciju voćnih stabala.

U cilju sprečavanja pojave retrovegetacije, ključno je da se intervencije započnu na vreme, praktično čim se uoči ponovno bubrenje pupoljaka. U zasadima jabuke i kruške, tretmane za sprečavanje retrovegetacije najbolje je započeti odmah nakon berbe. U tu svrhu, kao standardna mera koristi se kombinacija preparata na bazi etefona (preparat Ethrel) i NAA (preparat Obsthormon 24A). Obično se rade dva tretmana u razmaku od 10 dana. Takođe se mogu koristiti pojedini preparati iz grupe triazola, sa izraženim retardantskim efektom, savetuje Mirko Jokić iz PSSRS.

Pripremiti biljku za fazu mirovanja

Osim tretmana koji se rade neposredno nakon berbe, i druge intervencije koje se rade nešto kasnije imaju pozitivan efekat na uvođenje biljaka u mirovanje. Tretmani bakrom koji se rade u jesenjem periodu i tretmani za opadanje lista utiču na odrvenjavanje tkiva i pripremu biljaka za ulazak u fazu mirovanja.

Nažalost, u našim proizvodnim uslovima, ne pridaje se dovoljno pažnje pravilnoj ishrani voća tokom sezone koja, osim dobijanja većih i kvalitetnijih pronosa, ima takođe i funkciju pravilnog uvođenja biljaka u jesenje mirovanje.


Tagovi

Retrovegetacija Cvetanje Voćke Tretman Mirko Jokić