Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kruške
  • 29.12.2017. 10:15

Proizvodnja krušaka u Neštinu

Popovići iz Neština odabrali su voćarstvo pre 14 godina, za koje kažu da je naprednije od ratarstva.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 543
  • 26
  • 0

Proizvodnja krušaka i breskvi je primarna u porodici Popović iz Neština, koja se voćarstvom bavi već 14 godina. Uvideli su da je ova oblast naprednija od ratarstva i zbog toga je domaćin Sava u nju uložio otpremninu. Supruga Ljubica je u početku bila protiv, ali je sada ravnopravno u poslu.

"Kruška je imala jefitniju zaštitu od jabuke i manje se prskala. To je bio razlog zašto sam kruškom zasadio prvi hektar. Danas imamo 5,13 hektara. Viljemovke je 90%, a tu su i santa maria, butira i abata fetel. Na 80 ari smo još posadili karmen i turandot, konzumne kruške", objašnjava Sava.

Upoznati se sa lokalitetom za voćnjak

Koristili su sve benefite, koji su im bili na raspolaganju - konkurse za traktore i priključne mašine. Za sve to su dobili povrat novca. Problem sa kojim se suočavaju je borba sa mrazom i kruškina buva, koja sada ima sedam generacija, umesto pet.

"Preporuka je da se dobro upoznate sa lokalitetom, gde podižete voćnjak. Ukoliko ima kasnog mraza, o tome treba voditi računa. Kao i o samom kvalitetu zemljišta, đubrenju zemljišta, sistemom za navodnjavanje. Stalna edukacija o zaštiti je neophodna", kaže Popović.

Upavo zbog toga što cene stalno usavršavanje, Popovići su stupili u konakt sa stručnjacima iz Prognozno - izveštajne službe iz Novog Sada, koji im pomažu u poizvodnji.

"Jako smo zadovoljni. Dolaze dva puta nedeljno, prate razvoj štetočina i bolesti. Dobijamo SMS poruke o tačnom danu u kom su stadijumu insekti i čime da tretiramo", kaže Ljubica.

Sava: Nije bilo loše, može bolje

Kruška se prodaje hladnjačarima, a ona za rakiju stoji u hangaru i prodaje se starim kupcima. Koštala je oko 40, 45 dinara, a konzumna kruška oko 50, 55 dinara za prvu klasu.

Više u videu:

Foto: Print Screen / YouTube


Povezana biljna vrsta

Kruška

Kruška

Sinonim: - | Engleski naziv: Pear | Latinski naziv: Pyrus communis L.

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom na to da postoji oko hiljadu sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, ukusu kao i... Više [+]

Tagovi

Sava Popović Ljubica Popović Neštin Kruška


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D