Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćne rakije
  • 07.10.2017. 16:30

Proizvodnja rakije u Novom Slankamenu

Ratko Aleksić iz Novog Slankamena ne uzgaja voće, ali ipak proizvodi vrhunske voćne rakije.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 1.958
  • 144
  • 0

Proizvodnja rakija je vekovna tradicija u porodici Ratka Aleksića iz Novog Slankamena. Danas je usavršena, zahvaljujući savetima profesora Ninoslava Nikićevića sa Poljoprivrednog fakulteta iz Zemuna.

"Slankamen je poznat voćarski kraj, gde se voće praktično baca. Želimo da očuvamo tradiciju, ne misleći na veliku proizvodnju, nego na vrhunske voće rakije, koje su već decenijama poznate", kaže Aleksić.

Dunja najkvalitetnija

Redom, od nazad, nabraja: lozu, šljivu, jabuku, krušku i kajsiju. Na vrhu kvaliteta je dunja. Aleksić kaže da je najvažniji kvalitet voća i načinu na koji se priprema.

"Važna je higijena, odabir tehnološki zrelog voća i vrenje, koje je 80% posla. Nakon toga se rakija destiluje, a vrlo je važan i kazan koji treba da omogući i kvalitet i količinu", objašnjava Ratko.

Kupuje voće, ne gaji

Kupuje voće, koje ujedno i bira. Šljivu nabavlja u Blacama i okolini Brusa. Kajsiju uzima u Grockoj. Jabuku, krušku i grožđe uzima iz svgh kraja. Kaže da je tako mnogo lakše, jer su dobavljači već naučili sta on traži.

Smatra da zakon ne odgovara malim proizvođačima, kao i da nije uveden red u registraciju površina pod voćem. Dodaje da smo zaboravili stare sorte, a da se ne radi ni na zaštiti geografskog porekla, pa su nas pretekli Slovenci i Česi

Foto: Print Screen / YouTube


Tagovi

Rakija Voće Ratko Aleksić


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P