Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćarska proizvodnja
  • 11.11.2015. 12:30

Proizvodnjom jabuka do stabilnih prihoda

Jabuka, posmatrano godinama unazad, ima stabilnu cenu. Pored toga što spada u zahtevne voćne vrste, proizvođači kažu da se može ostvariti solidna zarada. Izvozni potencijali Republike Srbije, što se tiče ove voćne vrste, nisu dovoljno iskorišćeni.

Foto: freeimages.com
  • 1.745
  • 876
  • 0

Jabuka se gaji u skoro svim delovima Republike Srbije. Prema podacima popisa poljoprivrede 2012. godine, najveće površine nalaze se u opštinama Subotica - 1.596 ha, Smederevo - 1.340 ha, Grocka - 1.219 ha, Čačak - 831 ha i Arilje - 778 ha, ali se jabuka uspešno gaji i u ostalim delovima zemlje.

Prosečne površine pod jabukom u Republici Srbiji za period od 1996.- 2006. godine iznosile su 40.000 ha, dok su u 2011. godini zabeležene rekordne površine od 48.000 ha. Površine pod jabukom u našoj zemlji imaju trend rasta i to po stopi od 4,36% godišnje.

U Slankamenu berba jabuka još traje

Tročlana porodica Davidović iz mesta Slankamen se voćarskom proizvodnjom bavi duže od 20 godina. Na površini od oko 1,5 ha gaje jabuke i to sorte zlatni i crveni delišes, ajdared i mucu. "Zbog padavina tokom septembra i oktobra, berba jabuka još uvek traje i nadamo se da će za koji dan biti gotova. Još jedan razlog zbog čega berba još nije završena je i nedostatak radne snage za berbu. Obzirom na nepovoljne klimatske uslove, pre svega sušu koja je trajala skoro dva meseca i visoke temperature koje su bile i preko 40 stepeni, plodovi su sitniji. Padavine tokom avgusta meseca doprinele su da se plodovi bolje razviju", objasnila je Nikolina Davidović (27) diplomirani agroekonomista, najmlađi član ove porodice.

Stabilna cena jabuka

Jabuka je izuzetno zahtevna voćka u pogledu primene sredstava za negu i zaštitu od bolesti, i štetočina, stoga se može reći da su troškovi hemijskih sredstava i radne snage prilikom izvođenja ovih operacija predstavljaju visoki. "Pored visokih troškova i velikog rada, proizvodnja jabuka se isplati. Trenutna cena je 40 din/kg za prvu i 30din/kg za drugu klasu i u narednom periodu očekujemo rast cene. Kada pogledamo prethodnu godinu, cena u ovom periodu godine bila je 35 din/kg za prvu klasu, tako da se može reći da jabuka na tržištu ima stabilnu cenu", objašnjava Nikolina.

Plodovi u hladnjači čekaju izvoz

Slankamen je voćarski kraj u kojem se nalaze čak tri ULO hladnjače, od čega su dve zadružne, a jedna se nalazi u vlasništvu privatnog lica. Porodica Davidović svoje plodove skladišti u zadružnoj hladnjači: "U zadružnoj hladnjači "Voćar" smešten je jedan vagon naših jabuka, koje su uglavnom namenjene ruskom tržištu. Drugi deo plodova jabuke smešten je u drugoj hladnjači u komšiluku, koji prodajemo na pijaci. Zavisno od tržišnih uslova, jabuke plasiramo i na veliko i malo", ističe Nikolina.

Rastuća potrošnja i visoka cena na izvoznim tržištima

Jabuka predstavlja značajan izvozni proizvod, naročito na tržište Rusije, gde se izveze oko 70% ukupno izvezene količine jabuka. Srpske jabuke izvoze se i u Mađarsku, Poljsku, Bosnu i Hercegovinu, Nemačku. Pored toga što raste potrošnja jabuka na pomenutim tržištima, iz Republike Srbije se izvozi oko 30% proizvodnje. Ovaj podatak govori da je proizvodnja jabuka namenjena domaćem tržištu. Kako je izvozna cena jabuke u proseku iznosila 2,2 američkih dolara po kilogramu za period od 2006. do 2013., može se zaključiti da izvozna orijentacija ove voćne vrste nije dovoljno prepoznata. Obzirom da odlične prirodne uslove, visoku cenu i dobre mogućnosti za plasman, proizvodnju jabuke u našoj zemlji treba usmeriti u pravcu povećanja kvaliteta i kvaniteta, radi zauzimanja značajnije pozicije na inostranom tržištu.

Jabuka se gaji u skoro svim delovima sveta. U Kini se nalaze najveće površine pod jabukom, gde se proizvodnja odvija na preko 2 miliona hektara. Prosečan prinos u svetu iznosi 14,8t/ha, dok su prosečni prinosi u Republici Srbji 15,8t/ha.

Izvor: Stevan Veličković, dipl. inženjer agroekonomije, Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet, završni rad: "Tržište jabuke u svetu i Republici Srbiji - stanje i perspektive" (2014)

Foto: freeimages.com


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za upoređivanje isplativosti gajenja drugih voćaka. Njeni plodovi sazrevaju od najranijeg leta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Jabuka Nikolina Davidović Slankamen Zlatni delišes Crveni delišes Mucu Berba ULO hladnjače Rusija Izvoz Tržište jabuka Izvozna cena Prosečni prinosi jabuka Voćarska proizvodnja Kina


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".