Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 14.03.2022. 07:30

Prolećna priprema zasada jagode

Visoke prinose i ukusne plodove jagode možemo dobiti ako se redovno brinemo o njima.

Foto: Depositphotos/Elena@Mas
  • 323
  • 36
  • 0

Na početku proleća, čim to dozvole vremenski uslovi i zemlja se prosuši, potrebno je započeti radove čišćenja bokora jagode, čime stvaramo povoljne uslove za novu vegetaciju. Obavlja se nekoliko radova koji imaju za cilj da se formira zdrav i rodan zasad: pregled žbunova, čišćenje starog lišća, uređenje malča, uklanjanje korovskih biljaka, rahljenje zemljišta, prihranjivanje i zaštita.

Obaviti pregled

Prvi korak u prolećnom uređenju je pregled zasada. Potrebno je utvrditi u kakvom su stanju bokori i njihove tačke rasta. Ako su propali tokom zime možemo ih zameniti. U zimskom periodu usled delovanja padavina može doći do spiranja zemlje oko bokora koji prirodno izrasta iznad površine gredice. Njih je potrebno zagrnuti zemljom.

Staro i oštećeno lišće uklonite (Foto: Depositphotos/Lfrancuzova.yandex.ru)

Pregledom se utvrđuje prisustvo i oštećenja od štetočina, prisustvo simptoma oboljenja kao i nedostatka hraniva.

Čišćenje i rezidba bokora

Posle zime jagode su pune starog i osušenog lišća. Veoma često na njima možemo pronaći simptome oboljenja i oni služe kao izvor zaraze u novoj vegetacionoj sezoni. Uklanjanjem mase ovih listova bokor se rasterećuje, ne dolazi do zagušenja, smanjuje se potencijal prouzrokovača biljnih bolesti. Štetočine neće imati sklonište u zasadu.

Prilikom rezidbe ostavljaju se od dve do četiri tačke rasta koje su najrazvijenija, dok se ostale odstranjuju. Na slabije razvijenim bokorima ostave se dve, a na razvijenim do četiri tačke rasta. Optimalno je da se ostave tri.

Kod čišćenja treba paziti da ne oštetimo listove na ovim tačkama. Proređivanjem bokora plodovi će biti krupniji, a uklanjanjem stare lisne mase poboljšavamo prozračnost i osunčanost što će rezultirati bolje obojenim i ukusnijim plodovima.

Prozračnost i osunčanost će rezultirati bolje obojenim i ukusnijim plodovima (Foto: Bigstockphoto/Lubovlanko)

Uklonite i listove koji na sebi imaju simptome oboljenja, posebno pegavosti. Najpodesnije za ovaj rad biće lagane voćarske makaze koje treba da budu dezinfikovane i oštre.

Prolećna zaštita jagode

Rana zaštita je od izuzetne važnosti, jer samo zdrave biljke mogu dati dobar rod i kvalitetne, ukusne plodove. Na njima se često javljaju smeđa i bela pegavost, plesan, pepelnica, plamenjača, fuzarioza, a od štetočina prisutni su lisne vaši, grinje, jagodin cvetojed, puževi i mnogi drugi štetni organizmi.

Od biljaka koje pozitivno deluju na usev izdvajaju se beli luk i vratić.

Kada se koriste hemijska zaštitna sredstva u svakoj fazi jagode je potrebno koristiti različite aktivne materije. Upotrebljavaju se sredstva koja imaju kratku karencu zbog brzog ciklusa ove vrste.

Tretiranja se obavljaju u rano proleće posle čišćenja (pre formiranja novih listova), pre cvetanja i posle cvetanja.


Povezana biljna vrsta

Jagoda

Jagoda

Sinonim: - | Engleski naziv: Strawberry | Latinski naziv: Fragaria L.

Jagoda je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae). U plodu se nalazi oko 60 % vode,  može biti i do 12 % šećera kao i vitamina C od 24 - 97 mg %. Cveta više puta... Više [+]

Tagovi

Jagoda Čišćenje bokora Rezidba bokora Bokor Prolećno čišćenje Jagode u proleće


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]