• Prolećna sadnja
  • 03.03.2021. 18:00

Prolećna sadnja voćaka - kakve sadnice odabrati?

Najbolje će se primiti sadnice koje su u mirovanju, a to znači da nisu propupile, nemaju listiće ili cvetove. A šta je sa onima koje su već "krenule"?

Foto: Depositphotos/baza178
  • 591
  • 62
  • 0

Voćke je najbolje saditi u jesen - teorija je koju ste sigurno mnogo puta čuli i ona je donekle tačna. Ali, ako to niste stigli da učinite jesenas, a ipak želite da svoj vrt oplemenite plodonosnim stablom, nije kasno ni sada. Pa ni u aprilu, maju mesecu. Ali, ako želite da se dobro primi i zdravo raste, potrebno je osigurati mu određene uslove. 

Prvi i najvažniji je, savetuje diplomirani inženjer Tomislav Soldo, da su sadnice koje ste kupili u mirovanju, a to znači da nemaju pupove, listiće ili već cvetove.

"Sadnice treba čuvati u hladnjači gde se održava mirovanje. Rasadničari ga izvade iz zemlje i stave u trap. Takvo mlado stablo možete posaditi kad god hoćete", priča i otkriva kako je i sam jednom tako posadio jabuku krajem maja, a ona je plodonosila već te jeseni. 

Šta ako se sadnica razlistala?

Ali, šta sa sadnicama koje mnogi neiskusni hobisti kupuju u trgovačkim centrima? Svedoci smo kako svaki takav lanac trgovina u svojoj ponudi ima mlade voćkice kojima se desilo baš to da su se razlistale ili čak procvetale, istovremeno žedne vode i hraniva. 

"Takvoj sadnici je potrebno pomoći smešom vode, zemlje i po mogućnosti stajnjaka", daje nam recept za "infuziju" koja će oživeti mladu biljku. Kaže, ako nemate stajnjaka, biće dovoljna i zemlja i voda jer je voćka dehidrirala. U toj se žitkoj smesi drži 48 sati, nakon čega se podreže deblje korenje, a ostavi ono vlasasto, tanko koje upija vodu i u njoj otopljene mineralne materije iz zemljišta.

"Ako podrežete deblji deo korena, neće biti potrebno praviti ni veliku rupu za sadnju", navodi ovaj stručnjak.  

Ne sadite preduboko

Kada je o samoj sadnji reč, savetuje da se ne sadi dublje od onoga kako je bilo posađeno u rasadniku. Zato obratite pažnju na korenov vrat - deo biljke odmah iznad korena. Dakle, sadnica u zemlji treba biti do tog svetlijeg dela tankog stabla. 

Idealno bi bilo u rupu staviti i stajnjaka, ali nikako direktno na koren. On se prvo zaspe određenom količinom zemlje, na šta se raspe stajnjak, najbolje zreli, a nakon toga se zatrpa ostatkom zemlje, nagazi i nagrne. 

U slučaju da nemate stajnjak, možete koristiti NPK đubrivo u razmeri 10:20:30, dakle sa naglaskom na fosfor i kalijum.

"Kasnije se koristi KAN, kao izvor kalicijum amonijum nitrata. Prihrana se obavlja u više navrata, pre kiše", savetuje Soldo. 

Ako nemate sistem navodnjavanja "kap po kap", voćku je u slučaju izostanka kiše, dovljno obilnije zaliti jednom nedeljno.


Tagovi

Sadnja Voćke Voće Sadnica Kako Do kada


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#mojepovrće
Seme se kupalo 24h u čaju od kamilice, kupus je divno isklijao i taman se sprala hemija sa kojom je tretirano seme. Šargarepa i salatica u bašti, kupus u rasad