Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba jagoda na otvorenom
  • 10.05.2017. 14:30

Prve jagode za Rusiju

Jagode iz Rumenke namenje su za domaće i tržište Rusije. Očekuje se dobar prinos - 900 grama po živiću. Sorte kleri, džoli i alba potvrdile su kvalitet.

Foto: Bojan Mandić
  • 4.994
  • 528
  • 0

Ovih dana počela je berba jagoda na otvorenom polju. Proizvođači, čiji su usevi izbegli mraz, sneg i grad, mogu se nadati dobrom rodu.

U kompaniji "Intersad" u Rumenki, počeli su prvu ovogodišnju berbu jagoda na otvorenom polju. Na sedam hektara gaje sorte kleri, džoli i alba, koje su u uslovima južne Bačke dale najbolje proizvodne rezultate.

Po živiću 900 grama jagoda

Predstavnik "Intersada" Bojan Mandić kaže da su u potpunosti usvojili savremenu tehnologiju proizvodnje jagode, ali da su ove godine limitirajući faktori proizvodnje - vremenski uslovi:

"Nakon ove hladne zime, i posle hladnog proleća, imali smo sreću da nas je pre tri dana zaobišao led koji je pogodio Rumenku i Kisač. Očekujemo dobre proizvodne rezultate. Počeli smo berbu sorti alba i kleri. Nadamo se da ćemo ove godine po živiću ubrati od 800 do 900 grama".

Stroga kontrola kvaliteta

Jagode za Rusiju

Jagode iz Rumenke će, pored domaćeg, najverovatnije završiti i na tržištu Rusije. To je bio slučaj i prethodnih godina. Za to je neophodno poštovati sve propisane standarde tamošnje fitosanitarne inspekcije.

"Moramo da imamo količinu. Pakovanje mora da bude adekvatno. Ili je reč o ambalaži od 500 grama ili su u pitanju drvene gajbice. Vodimo knjigu zaštite. Važno je da da ne bude rezidua pesticida. Svake godine analiziramo jagode, kako za domaće tržište, tako i u ovlašćenim laboratorijama kontrolišemo jagode kako bi ispoštovali standarde za strano tržište", kaže Mandić.

Prosečna cena 1,30 €/kg

Mandić kaže da je oscilacija cene jagode na dnevnom nivou, i da je prosečna višegodišnja otkupna cena po kojoj otkupljuju "Intersadove" jagode oko 1,30 €/kg. Tvrdi da s tom cenom pokrivaju troškove proizvodnje, ali da deo novca pretekne i za investiranje. Konstatuje da je poslednjih godina sve teže pronaći radnike za berbu jagoda, što može biti ograničavajući faktor u proizvodnji.

Mandić: Sve je teže pronaći radnike

Prednost letnjoj u odnosu na prolećnu sadnju jagoda

U proizvodnji jagode je brz obrt kapitala, jer od sadnje do prve berbe prođe manje od godinu dana. Mandić očekuje da će se u narednim godinama širiti proizvodnja jagoda. Kaže da je prosečna veličina jagodnjaka kod početnika u Srbiji oko pola hektara. Iako postoje dva pristupa u vremenu sadnje, a Mandić kaže da letnjoj daju prioritet u odnosu na prolećnu:

"To ima prednosti pod uslovom da nije kasna letnja sadnja. Prihvatljivo je da to bude do sredine avgusta. Velike su razlike i u kvalitetu sadnice. Od frigo sadnica do umnoženih živića. Sve slabije sadnice moraju da se sade što ranije".

Dodaje da je prolećna sadnja dominantnija na severu, naročito u području Holandije i Nemačke, pošto njima pre dolazi hladnije vreme, pa nemaju toliko sunčanih i toplih dana da bi se razvili novi cvetni pupoljci.

Foto: Bojan Mandić


Povezana biljna vrsta

Jagoda

Jagoda

Sinonim: - | Engleski naziv: Strawberry | Latinski naziv: Fragaria L.

Jagoda je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae). U plodu se nalazi oko 60 % vode,  može biti i do 12 % šećera kao i vitamina C od 24 - 97 mg %. Cveta više puta... Više [+]

Tagovi

Jagoda Berba Bojan Mandić Rusija Srbija Rumenka Kisač


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."