Iako se u Srbiji pojede samo 30 grama borovnice po glavi stanovnika godišnje, šumadijski proizvođači ovu voćnu vrstu sve više uzgajaju i izvoze u Holandiju.
Tovar sa borovnicama koje su šumadijski proizvođači počeli da beru ovih dana otišao je put Holandije. U pitanju su prve tri tone, a očekuje se da će ukupan izvoz biti do 15 tona.
Ovo je prvi put da se ova voćka budućnosti izvozi iz Šumadije, podneblju u kome nikada nije ni gajena. Tek pre dve godine formirani su prvi zasadi i sada petnaestak proizvođača, na oko ukupno osam hektara uči tehnologiju gajenja.
Boris Gvozdenović sa bratom Zoranom u selu Lužnice ima zasad od 90 ari sa 2.400 biljaka u drugoj godini vegetacije. Ovih dana beru po žbunu oko 800 grama.
"Ove godine smo kontrolisali rod, da ne bismo opteretili biljku. Sledeće godine bi po žbunu trebalo da bude od dva do 2.5 kilograma. Naš prvi rod ide za Holandiju. Trenutna otkupna cena je 5.45 evra po kilogramu. Prvi rod iz Šumadije je izvezen po Global GAP standardu, bez koga Evropljani i ne otkupljuju borovnice", kaže Boris Gvozdenović.
U ovom zasadu je 2.000 biljaka sorte duke i 400 huron ,kao druge sorte za oprašivanje. Gvozdenović kaže da nisu teški uslovi za održavanje, jer su se odlučili za hidroponiju, odnosno kontrolisano zemljište u saksijama.
Nema težih radova, a jedina mana je što se svaka greška skupo plaća. Izvoza borovnice nema bez zadatih standarda. Za Evropu uglavnom ide prva klasa, a plod mora da bude promera 14 milimetara.
"Global GAP standard za borovnicu je prvo da plod mora biti zreo i promera 14 milimetara. Osim toga, morate da imate priloženu listu preparata koji su se koristili tokom vegetacije i berbe, odnosno kako smo štitili biljke od rizika, štetočina. Zatim mora da se ispoštuje način berbe, pakovanje gajbica, veličina i slatkoća ploda", objašnjava Boris.
U Šumadiji su mali proizvođači borovnica, a prosek veličine zasada je oko pola hektara. Udruženi su i tako pomažu jedni drugima, od nabavke sadnica do plasmana. Za sada imaju podršku Poljoprivredne stručne službe u Kragujevcu i već su počeli da eksperimentišu da zasadima.
Marko Maksimović iz Topole ove godine sa svojom porodicom zasadio je novu parcelu po sistemu guste sadnje u hidriponiji, na kojom ima oko 2.000 biljaka.
"Gusta sadnja podrazumeva 4.800 biljaka na hektar. Cilj je veći broj sadnica na istoj površini sa ujednačenim prinosom. Glavni uslov za gajenje borovnice je voda. Ona traži tri do četiri zalivanja dnevno. Svaka biljka uzme oko četiri litra vode svakog dana", kaže Maksimović.
Šumadijski borovničari čiji prvi rod odlazi u inostranstvo priželjkuju još jednu okolnost. Da se borovnica odomaći i na trpezama u Srbiji. Navode kako prosečan Amerikanac pojede godišnje tri kilograma borovnica. U Srbiji je to tek 30 grama za godinu dana.
Foto: Biljana Nenković
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka