Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trešnje
  • 29.04.2024. 12:00
  • Šumadijski okrug, Topola

Prve trešnje već rodile i to u centru Topole

Stanari kažu da su generacije odrastale ispod njene krošnje uz prve i sočne plodove i svi su emotivno vezani za ovo stablo.

Foto: Julijana Kuzmić (ilustracija)
  • 100
  • 5
  • 0

Temperature iznad proseka u martu i aprilu uslovile su i ranije sazrevanje voća, pa su se u Topoli već pojavile prve zrele trešnje, prenosi Toppress.

Kako kažu stanari, ovo drvo trešnje u Ulici Princa Tomislava Karađorđevića uvek prvo donese plodove i obraduje decu, ali i odrasle koji stanuju u centru Topole. Kažu da su generacije odrastale ispod njene krošnje uz prve i sočne plodove i svi su emotivno vezani za ovo stablo. 

Kako će prolećni mrazevi uticati na različite voćke?

Trešnja je samoniklo drvo, koje je tokom vekova dalo mnogo različitih vrsta istog voća. Danas imamo mnogo različitih sorti trešanja, divljih i pitomih, ranih i kasnih, a višnja je takođe postala od trešnje. Danas se, osim lekovitosti ploda, zna i za lekovita svojstva peteljki trešanja, od kojih se prave čajevi, ali i o delovanju smole sa trešnjinog drveta na razna oboljenja bubrega i bešike.


Izvori

Toppress


Tagovi

Rodila trešnja Cvet trešnje Plod trešnje Topola Sorte trešnje Lekovita trešnja


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".