Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj maline
  • 01.07.2019. 10:00

Raspon cena maline i nedostatak radnika obeležili početak berbe

Početak berbe maline obeležio je raspon cena od 120 do 145 dinara po kilogramu, ali i nedostatak sezonskih radnika. Istovremeno, vremenske nepogode prethodnih meseci umanjile su rod.

Foto: Đorđe Simović
  • 532
  • 89
  • 0

Početak berbe maline obeležio je raspon cena od 120 do 145 dinara po kilogramu, ali i nedostatak sezonskih radnika. Vremenske nepogode prethodnih meseci umanjile su rod, a proizvođači se pitaju da li će otkupnom cenom pokriti troškove proizvodnje.

Berači su, u potrazi za poslom, sa juga stigli na zapad Srbije, a četiri sata nakon ponoći u ivanjičkom kraju započinje novi radni dan, za sve koji žive od malina. U berbu dolaze i porodice, a kažu da najviše posla ima u zapadnoj Srbiji. 

Dani maline - Strateški proizvod Srbije ima svoju manifestaciju

Berači mogu da zarade i do 80.000 dinara 

Za posao na koji kreću i pre svitanja, berači mogu da zarade od šezdeset do osamdeset hiljada dinara, uz obezbeđenu hranu i smeštaj. Zajedno sa sezoncima, i deca poslodavaca najčešće raspust provode u berbi malina.

Gimnazijalka iz Prilika Maja Radović, kaže, radi da zaradi za školu i dalje uslove, a student Veljko Radović kada završi rad na poljoprivredi, uveče uči. Tokom sezone Daliborka Radović spava samo tri časa dnevno, stara se o domaćim životinjama, povrtnjaku. U toj porodičnoj fabricu pod otvorenim nebom, njeno zaduženje u sezoni je i kuhinja. Pripremi blizu dve hiljade obroka dnevno, prenosi RTS. 

Proizvođački dinar je, kažu, opterećen brojnim rashodima, tržišnim kalkulacijama u kojima nakupci zarade više, ali i ćudom prirode.

Niče zasad nove sorte malina enrosadira

Uz podršku države, pojedini su se okrenuli zadrugarstvu i proizvodnji u zaštićenom prostoru. Uz subvenciju kod Arilja niče i zasad nove sorte malina enrosadira, koja se izvozi u svežem stanju.

"Ne ulaziti u priču, pogotovo o svežoj, gde će nakupci, prekupci određivati cenu, već da ti proizvođači idu sa sopstvenom proizvodnjom, preko svog menadžmenta, preko tog klastera da zatvore tu celinu", objašnjava proizvođač malina iz Arilja Božo Joković.

Od višeg proizvođačkog dinara koristi imaju svi delovi Srbije i sve privredne grane, a krajevi u kojima cveta isplativa proizvodnja pod otvorenim nebom, neće opusteti, tvrde proizvođači.

Postignut dogovor malinara i ministarstva - inspekcije izlaze na teren

Nacionalni savet za malinu i stroža kontrola 

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović je nedavno sa proizvođačima dogovorio da se sve nadležne službe, od poljoprivredne i fitosanitarne do tržišne inspekcije, uključe u rad timova koji nadziru ceo proces, od otkupa do izvoza maline.

Na sastanku su kako prenosi N1 izneta očekivanja da će ovogodišnja situacija u otkupu i plasmanu malina biti daleko bolja nego što je to bio slučaj prethodnih godina, saopštilo je Ministarstvo i istaklo da je sprovelo sve što je do sada dogovoreno sa proizvođačima malina.

Navedeno je da je formiran Nacionalni savet za malinu, a da nadležne inspekcije sprovode kontinuirane kontrole u otkupu malina. 

Na godišnjem nivou se u državnu kasu od malina i kupina slije od 250 do 300 miliona evra.


Izvori

RTS


Tagovi

Cena maline Uzgoj maline Voćari Maja Radović Daliborka Radović Branislav Nedimović


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.