Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba šipka
  • 16.01.2023. 07:30

Redovna rezidba šipka ključna za dobar rod - kako je obaviti?

Obavlja se dok vegetacija miruje. Osim sanitarne rezidbe, formira se i održava žbun.

Foto: Depositphotos/Forgem
  • 739
  • 53
  • 0

Zasadi šipka se sve češće mogu videti u našim krajevima. Ova vrsta se odlikuje velikom otpornošću, a može dobro da uspeva na različitim tipovima zemljišta. Plodovi se koriste kao čaj ili se od njih priprema marmelada koja je veoma cenjena.

Kako bi obezbedili dobar rod krupnih plodova neophodno je da se redovno sprovodi rezidba. Raste u formi žbuna i najčešće se plantažno uzgajaju sorte koje ne zahtevaju armaturu i nemaju trnje što olakšava berbu i druge radove. Može dostići visinu od dva do tri metra. Obično se sade u formi špalira na lokacijama koje su osunčane.

Obavite rezidbu pre kretanja vegetacije

Za rezidbu uvek koristite dezinfikovan, oštar alat i dobre rukavice.

Već posle sadnje izdanci se skraćuju. Kod snažnijih sadnica skraćivanje je na pet, a kod slabijih na dva do tri pupoljka. Obezbedite da je vršni pupoljak na spoljnoj strani kako bi se otvorio i formirao rastresit žbun.

Kako napraviti pekmez od šipka?

Najpovoljnije vreme je dok vegetacija miruje. U prolećnom terminu radove obaviti krajem februara i početkom marta. Plodovi se formiraju na vrhu jednogodišnjih mladica koje se obrazuju na dvogodišnjoj i trogodišnjoj grani. Kako bi obezbedili dobar rod i krupne plodove potrebno je obaviti sanitarnu rezidbu, ukloniti sve stare izdanke koji su plodonosili.

Plodovi će biti krupniji ako redovno orezujete žbun (Foto: M.C.C.)

Ne dozvolite zagušenje žbuna

Pravilnim planiranjem rezidbe usklađuje se rast izdanaka, mladica i formiranje rodnih pupoljaka, cvetanje i obrazovanje plodova. Uklanjaju se svi suvišni i oštećeni izdanci, kao i oni slabiji, tanji, niži. Ne treba dozvoliti zagušenje žbuna, posebno njegove unutrašnjosti.

Žbun treba biti prozračan, da kroz njega prolaze svetlost i obezbeđuje dobra ventilacija. Ostavljeni izdanci se prikrate na visinu oko 2,5 m. Za jak žbun će biti dovoljno 10 do 15 rodnih izdanka.

Kao i kod ostalih voćnih vrsta rezidba može biti sanitarna, u cilju formiranja i održavanja. Obavlja se u rano proleće ili jesen pre kretanja vegetacije.

Pravo je vreme za sanitarnu rezidbu stabala

Kada kod mladog šipka i pogrešite u prve dve ili tri godine ne trebate strahovati, jer će se regenerisati. Naravno, u slučaju da u potpunosti ne uništite sadnicu. Na početku razvoja izdanci se mogu prikratiti oštrije kako bi formirali sferičan oblik žbuna, dok se kasnije ostavljaju duži.


Tagovi

Plantažni uzgoj šipka Rezidba šipka Orezivanje Prozračnost Zasad šipka Žbun


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.