Pretraživanje tekstova
Obavlja se dok vegetacija miruje. Osim sanitarne rezidbe, formira se i održava žbun.
Zasadi šipka se sve češće mogu videti u našim krajevima. Ova vrsta se odlikuje velikom otpornošću, a može dobro da uspeva na različitim tipovima zemljišta. Plodovi se koriste kao čaj ili se od njih priprema marmelada koja je veoma cenjena.
Kako bi obezbedili dobar rod krupnih plodova neophodno je da se redovno sprovodi rezidba. Raste u formi žbuna i najčešće se plantažno uzgajaju sorte koje ne zahtevaju armaturu i nemaju trnje što olakšava berbu i druge radove. Može dostići visinu od dva do tri metra. Obično se sade u formi špalira na lokacijama koje su osunčane.
Za rezidbu uvek koristite dezinfikovan, oštar alat i dobre rukavice.
Već posle sadnje izdanci se skraćuju. Kod snažnijih sadnica skraćivanje je na pet, a kod slabijih na dva do tri pupoljka. Obezbedite da je vršni pupoljak na spoljnoj strani kako bi se otvorio i formirao rastresit žbun.
Najpovoljnije vreme je dok vegetacija miruje. U prolećnom terminu radove obaviti krajem februara i početkom marta. Plodovi se formiraju na vrhu jednogodišnjih mladica koje se obrazuju na dvogodišnjoj i trogodišnjoj grani. Kako bi obezbedili dobar rod i krupne plodove potrebno je obaviti sanitarnu rezidbu, ukloniti sve stare izdanke koji su plodonosili.
Pravilnim planiranjem rezidbe usklađuje se rast izdanaka, mladica i formiranje rodnih pupoljaka, cvetanje i obrazovanje plodova. Uklanjaju se svi suvišni i oštećeni izdanci, kao i oni slabiji, tanji, niži. Ne treba dozvoliti zagušenje žbuna, posebno njegove unutrašnjosti.
Žbun treba biti prozračan, da kroz njega prolaze svetlost i obezbeđuje dobra ventilacija. Ostavljeni izdanci se prikrate na visinu oko 2,5 m. Za jak žbun će biti dovoljno 10 do 15 rodnih izdanka.
Kao i kod ostalih voćnih vrsta rezidba može biti sanitarna, u cilju formiranja i održavanja. Obavlja se u rano proleće ili jesen pre kretanja vegetacije.
Kada kod mladog šipka i pogrešite u prve dve ili tri godine ne trebate strahovati, jer će se regenerisati. Naravno, u slučaju da u potpunosti ne uništite sadnicu. Na početku razvoja izdanci se mogu prikratiti oštrije kako bi formirali sferičan oblik žbuna, dok se kasnije ostavljaju duži.
Tagovi
Plantažni uzgoj šipka Rezidba šipka Orezivanje Prozračnost Zasad šipka Žbun
Autorka
Više [+]
Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?
Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...
Maja Celing Celić
pre 1 nedelju
Sanja, ali nitko nikoga ničime ne pritišće. Ta hrana je na tržištu kao i sve drugo. Hoćeš kupiti ili ne, stvar je kupca, odnosno ponude i potražnje. Više [+] Niti jedna hrana se ne zabranjuje, ne miče s polica, iako je loša za zdravlje. Uzmi samo gazirana pića, slatkiše, ultraprerađenu hranu (i životinjsku i biljnu), toliko toga je i dalje tu. Pa više je to ugrozilo tradicionalnu proizvodnju nego ovi noviteti. Pa danas će ljudi prije kupiti neku salamu u kojoj ima tko zna čega, nego šunku, kulen. Prije će kupiti kekse nego, ne znam, gužvaru od nekog domaćeg proizvođača. Prije će kupiti bogtepitakakav sirni namaz nego neki domaći sir iz svog kraja. Tako da, nema smisla od etiketiranja ove hrane. Umjesto da se energija i vrijeme troši na zabrane i prozivanje, treba smišljati načine kako pomoći domaćim proizvođačima, kako im olakšati proizvodnju, da dođu na tržište, da cijene budu prihvatljive kupcima. Ljudi će sigurno radije i dalje jesti čvarke umjesto crvčaka ako će ti čvarci biti po prihvatljivoj cijeni.