Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Malinjak
  • 26.07.2019. 08:00

Rekorderka u malinjaku: Za jedan dan, sama ubrala 122 kilograma

Oni koji imaju takmičarskog duha, u svemu biraju najbolje pa se tako, sa gajbice na gajbicu, prenose i priče o takmičarskim podvizima u malinjaku. Za jedan radni dan, Ivana Đoković ubrala je 61 gajbicu malina ili izraženo u kilogramima, 122 kilograma.

Foto: Bigstockphoto/artiemedvedev
  • 4.802
  • 209
  • 0

Oni koji imaju takmičarskog duha, u svemu biraju najbolje pa se tako, sa gajbice na gajbicu, prenose i priče o takmičarskim podvizima u malinjaku, piše Polimlje info

Jedna takva priča dolazi iz malinjaka Muhameda Hamde Jonovića, iz Ivanja. Za jedan radni dan, Ivana Đoković ubrala je 61 gajbicu malina ili izraženo u kilogramima, 122 kilograma tzv. crvenog zlata.

"Ma nema to veze sa prezimenom, osim da mi prija kad osim Novaka u belom sportu, još jedno prezime Đoković prednjači pa makar i u branju malina. Jeste to moj lični rekord, što bi se sportskim rečnikom moglo nazvati. Krenulo me, malina je bila dobro rodila, a moje ruke su poznate po vrednoći. I tako, gajbica po gajbica, gomila je narasla do broja 61", priča ova vredna žena, ne skidajući pogled sa crvenih plodova koje nemilosrdno, sa obe ruke, prebacuje sa lastara u kanticu opasanu oko struka.

Pored berbe, obavlja i sve druge poslove

Ivana je već četiri godine u malinjaku Muhameda Jonović. Osim berbe obavlja sve druge poslove, od vezivanja, okopavanja, plevljenja pa do finalnog čišćenja negde tamo početkom jeseni. A onda dolaze i drugi poslovi tako da je na parcelama porodice Jonović pola godine, od prvih prolećnih pa do kasnih jesenjih dana.

Mašinska berba malina

"U sezoni branja koja se poklapa sa školskim raspustom ovde su i moja dva sina a često i suprug. Znamo da smo u malinjaku poštenih poslodavaca koji nisu nikome od radnika nikad ostali dužni ni jedan jedini dinar. Isplaćuju nas onako kako mi želimo: na kraju meseca ili, pak, ako zatreba, na nekoliko dana", iskrena je Ivana.

Koja je tajna brzog branja?

Ova vredna žena ne zna nikakakav poseban recept. Potrebno je jednostavno biti vešt i maksimalno posvećen poslu koji se obavlja. "Možda da imaš dobru visinu, kako bi svaka malina bila na dohvat ruke. I da imaš motiv, a motiv svakog berača je da ubere gajbu više i zaradi više novca. Po ovogodišnjim cenama moja dnevnica tog rekordnog dana bila bi oko šest hiljada dinara. Nije malo", priča Ivana.

Poslodavac ima samo reči hvale za Ivanu

Ona je izuzetan berač, izuzetan čovek i pravi motor u malinjaku. "Jure je svi ostali berači, takmiče se a od nje imaju samo korist jer uberu koju gajbicu više u želji da se približe njenom učinku", kaže Hamdo Jonović. Ona a i čitava njena porodica su prvi na listi kad pravimo tim za svaki posao u malinjaku.


Izvori

Polimlje.info


Tagovi

Malinjak Berba malina Takmičarski duh Ivana Đoković Hamdo Jonović


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na ovu egzotičnu biljku 🍍 sam naišla jednog jutra na putu do Limanske pijace. Nasmejana baka Slavica me je uverila da je moguće gajiti je u našim klimatskim uslovima. Dala mi je jedan važan savet: ''Zalivaj ga samo destilovanom vodom, vodo... Više [+]