Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Malina
  • 04.02.2022. 10:00

Remontante sorte maline: erika, versaj i kvanza - koje su njihove odlike?

Srpski malinari sve više uvode nove sorte u svoje zasade. Po čemu je interesantna erika, versaj i kvanza?

Foto: Depositphotos/woyzzeck
  • 654
  • 51
  • 0

Rod maline 2021. bio je tračak svetlosti u voćarstvu posle dužeg niza godina, kaže specijalista fitomedicine Saša Radosavljević. Poslednjih godina i ovo voće i kupina su deficitarne na evropskom i svetskom tržištu, pa se, prema mišljenju Radosavljevića, može očekivati dobra cena i ove godine. Takođe, malinari se sve više okreću novim sortama. Stručnjak za voćarstvo Poljoprivredno stručne službe Beograd Radmila Koprivica predstavila je nekoliko.

Kasnija i otporna italijanska sorta

Erika (Erica) je nastala u Italiji i trenutno je odlično pozicionirana sorta remontantnih malina u Evropi. Na tržištu svežim plodovima maline pripada grupi vodećih sorti. Sazreva od početka avgusta do kraja oktobra. U hladnijim klimatima veći deo roda ne dozri. U letnjoj berbi ulazi u rane sorte i berba počinje još krajem prve dekade juna i traje pet i više nedelja.

Da li će cena maline biti dobra i ove godine?

Izdanak je bujan, uspravan i odlične rodnosti kako u jesenjoj tako i u prolećnoj berbi. Dobro se prilagođava različitim uslovima gajenja. Ne pokazuje osetljivost na bolesti izdanaka. Nije preterano osetljiva na Botritis ploda, a nije osetljiva ni na grinje.

Plod je krupan, prosečne mase iznad pet grama, konusnog obilika, konstantne svetlocrvene boje ploda, vrhunskog kvaliteta. Dobre je čvrstoće ploda pa se relativno dugo čuva posle berbe (oko četiri dana). Lako se bere. Transportabilan i čvrst plod omogućuju plasman i na udaljena tržišta. Po kvalitetu i boji znatno je ispred polke i lako je prepoznatljiva od potrošača. Pogodna je za kako za hidroponsko tako i za gajenje u zatvorenom prostoru, ističe Koprivica.

Prema dosadašnjim zapažanjima u Srbiji ovo je odlična remontantna sorta posebno u toplijim klimatima. Jedna od retkih sorti koja može uz dobru negu da iznese oba roda uz posebnu tehnologiju gajenja koja je već razvijena kod nas.

Francuska malina koja ne zahteva mnogo vezivanja

Versaj - novija remontantna sorta stvorena u Francuskoj u rasadniku "Marionnet" u mestu Svan Solonj. Izdanci nemaju bodlji, snažni su ali kratki. Prve rodne grančice na izdancima iz tekuće vegetacije kreću već od 60-70 cm visine što je dobrim delom isključuje za letnji rod u narednoj godini. Malo je izdanaka gde rodne grančice kreću oko jednog metra visine. Izdanak je snažan uspravan, ne zahteva mnogo vezivanja ni naslona tokom vegetacije ali u nagibima mora imati neki naslon. List krupan, modar i u špaliru odaje utisak čitave šume. To omogućuje dobru produkciju asimilata i kao rezultat toga vrlo krupan plod. Podnosi veću gustinu izdanaka, navodi beogradski stručnjak.

Plod je vrlo krupan mase oko sedam grama, konusnog oblika, jarko crvene boje. Koštunice krupne, malo labavije međusobne veze pa ima delimičnog osipanja tokom berbe. Ukus odličan, harmoničan odnos šećera i kiselina to omogućuje, pa je prijatan za jelo. Ubran u fiziološkoj zrelosti odlično podnosi transport. Pri berbi deo plodova se spljošti ili kruni tako da se ta operacija mora pažljivo obavljati. Ne pati mnogo od Botritisa.

Simptomi sive truleži na plodovima maline - koje su mere kontrole?

Veoma je rodna sa prinosom preko kilogram po biljci. Vreme zrenja mnogo povoljnije od erike. Ovo je srednje rana sorta i njeno zrenje počinje sredinom avgusta, a završava se sredinom oktobra na nadmorskoj visini od 650 m. To je odlično, smatra Koprivica. U toplijim predelima i plastenicima bi bila još ranija odnosno sazrevanje počinje još u julu. Izdanci imaju prisutne ljubičaste pegavosti (Didimele) ali ne u meri kao erika. To je nevažno ukoliko se koristi samo za jesenji rod. Nije osetljiva na grinje ni na trulež korena.

Ova sorta je opravdala sva očekivanja i za sada je favorit za dalje širenje na otvorenom polju sa ili bez "rain caps" sistema, naglašava stručnjam za voćarstvo.

Holandska kvanza odlična za plasman u svežem stanju

Novija sorta nastala u Holandiji zove se kvanza. Srednje kasna sorta i sazrevanje u jesenjoj berbi počinje 10 dana posle polke odnosno početkom avgusta ili sedam dana posle sorte versaj. Stvara malo izdanaka koji su snažni i uspravni. Ima vrlo malo bodlji. List je krupan i modrozelen. Plod je vrlo krupan prosečne mase preko šest grama, lako se bere i vrlo je vidljiv što pogoduje beračima. Boja ploda je svetlocrvena - narandžasta i ne tamni posle berbe. Izvanrednog je ukusa.

Do sada kvanza nije pokazala značajnije probleme sa bolestima i štetočinama. Ovo je nova remontantna sorta maline pogodna za gajenje i plasman u svežem stanju zbog krupnog ploda, izvanredne boje i kvaliteta kao i dužine čuvanja što ga čini privlačnim za potrošače pa postiže odličnu cenu na tržištu, navodi Radmila Koprivica.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Sorte maline Sortiment Radmila Koprivica Erika Versaj Kvanza Otporna na bolesti Krupan plod


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...