Smokva, ako je ne orezujemo, može postati vrlo razgranata, velika i gusta što se na više načina može negativno odraziti na stablo i rod
Za smokvu kažu da je poznata po svojoj hirovitosti - u nekim sezonama obiluje plodovima, dok ih u drugima donosi malo ili ne sazrevaju na vreme. Ipak, redovnom i pravilnom rezidbom kontrolisaćete njen rast i plodonošenje, ali je i zadržati u željenom obliku.
Budući da se smokva sve više uzgaja na kontinentu, ove su mere važne kako biste je zaštitili tokom zime.
Ako je ne orezujemo, može postati vrlo razgranata, velika i gusta. Njeni jednogodišnji izdanci razvijaju bočne grane koje sledeće godine postaju nosive, a taj ciklus nastavlja se svake godine. Ovako stare grane koje još k tome rastu u stranu, vremenom se pod težinom ploda mogu slomiti. One koje rastu uspravno, stablo čine višim i otežavaju berbu, navodi Agroinform.
Sve ovo otežava zaštitu grma tokom zime.
Rezidbu treba obaviti u jesen, nakon što otpadnu svi listovi. Najbolje ju je skratiti na visinu od oko 1,5 metara jer će tako biti dostupnija za dalju brigu i berbu.
Tokom rezidbe treba ostaviti nekoliko jednogodišnjih izdanaka kako bi smokva mogla da počne da donosi plodove već u proleće. Naime, njeni plodovi se pojavljuju na mladim izdancima, zbog čega ih je važno zaštititi od smrzavanja.
Ipak, ako se oslonimo samo na prolećne, plodove nećemo brati pre jeseni, što skraćuje sezonu berbe. Iz tog razloga, preporuka je da se ostave i mladi i stariji.
Smokva ne voli senu, zato je bitno grm oblikovati tako da bude prozračan i propustan za sunčeve zrake. Uklonite grane koje rastu prema unutra, kao i one koje se ukrštaju s drugima, jer one krošnju čine gustom i stvaraju senu koja usporava sazrevanje plodova.
Najbolji je oblik vaze, što znači da bi se grane trebale širiti prema spolja, ostavljajući središnji deo stabla otvorenim.
Nakon rezidbe, važno je pravilno tretirati rane na granama kako bi se sprečilo njihovo sušenje i infekcije. Ostavite barem 5 cm na svakom odsečenom izdanku i tretirajte rane odgovarajućim sredstvom kako biste sprečili infekciju.
U slučaju da su na vašem području zime jako hladne, umotajte je u agritekstil, jutu i slično.
Osim u jesen, korisno je orezati je i u proleće, kako biste uklonili eventualno smrznute izdanke i grane i osigurali bujan rast novih tokom vegetacijske sezone.
Tagovi
Autorka