Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja jabuka
  • 03.11.2022. 15:00

Rod jabuka ove godine manji - koji su razlozi?

Procena roda bi mogla ići na niže od očekivanog zbog nekoliko ozbiljnih problema koji su zahvatili ovaj sektor.

Foto: Maja Celing Celić
  • 90
  • 12
  • 0

Svetska asocijacija za uzgoj jabuka i krušaka "WAPA" je revidirala evropsku prognozu roda jabuka za 2022./23. godinu. Prikazano je da je prinos veoma sličan prethodnim podacima. Ipak, zbog nepovoljnih vremenskih prilika u mesecu avgustu 2022. nekoliko država članica suočilo se s problemima u ovoj proizvodnji. Zbog delovanja suše i toplotnih talasa plodovi su manji, a samim tim je manja količina. Osim veličine, uticaj se mogao videti i kada je u pitanju obojenost plodova.

Procena roda bi mogla ići na niže od očekivanog zbog nekoliko ozbiljnih problema koji su zahvatili ovaj sektor. Osim suše i visokih temperatura, na prinos imaju uticaj visoka cena energije i drugih inputa, što bi moglo sprečiti voćare da uberu deo plodova zbog visokih troškova skladištenja i transporta, ali i nedostatak sezonske radne snage, berača.

Prinosi se smanjuju, a cene rastu

Najveći deo proizvodnje odvija se u Poljskoj, Italiji, Francuskoj i Nemačkoj. U narednim mesecima predviđa se da će obim prinosa u EU biti ispod 12 miliona tona. Prosečna cena jabuke u oktobru bila je 78 centi po kilogramu. U Poljskoj, koja je vodeća u proizvodnji, ona se skoro udvostručila. U oktobru 2021. bila je 26,50 centi/kg, dok je u istom mesecu 2022. za kilogram bilo potrebno izdvojiti 46,80 centi. Sličan postotak poskupljenja je imala Hrvatska gde je cena od 67,64 centi/kg u 2021. povećana na 81,18 centi/kg u 2022. godini.

Proizvodnja je smanjena u donosu na 2021; ali ne puno - sa 11.908 na 11.897 hiljada tona.

Najviše zastupljen Zlatni delišes 

Kada su u pitanju sorte, najviše je zastupljen zlatni delišes s 19 odsto. Slede gala s 13 odsto, ajdared sa sedam i crveni delišes sa šest odsto. Ovo je osnova sortimenta, a slede ih: šampion, džonagold i druge sorte.

Najveći uvoz ostvarila je Nemačka, Ruska Federacija, Vijetnam, Velika Britanija, Indija, Indonezija, Egipat, Holandija i ostale države. Kada je u pitanju izvoz, na svetskom tržištu prednjači Kina, a slede je Italija, SAD, Novi Zeland, Čile, Francuska.

U 2019./20. godini najveći konzumenti jabuke bili su Kinezi i na njih otpada 54 odsto svetske potrošnje. Na Evropsku uniju otpada tek 15 odsto.


Tagovi

Proizvodnja jabuke Sortiment jabuke Prinos Cena jabuke WAPA izveštaj Procena


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako pravilno gajiti orhideje? Orhideje zahtevaju dosta svetlosti, ali ne podnose direktnu svetlost, jer će se spržiti, dok slaba osvetljenost zaustavlja cvetanje. Optimalna temperatura za gajenje je 18-30 stepeni. Učestalost zalivanja zavi... Više [+]