Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja jabuka
  • 03.11.2022. 15:00

Rod jabuka ove godine manji - koji su razlozi?

Procena roda bi mogla ići na niže od očekivanog zbog nekoliko ozbiljnih problema koji su zahvatili ovaj sektor.

Foto: Maja Celing Celić
  • 147
  • 14
  • 0

Svetska asocijacija za uzgoj jabuka i krušaka "WAPA" je revidirala evropsku prognozu roda jabuka za 2022./23. godinu. Prikazano je da je prinos veoma sličan prethodnim podacima. Ipak, zbog nepovoljnih vremenskih prilika u mesecu avgustu 2022. nekoliko država članica suočilo se s problemima u ovoj proizvodnji. Zbog delovanja suše i toplotnih talasa plodovi su manji, a samim tim je manja količina. Osim veličine, uticaj se mogao videti i kada je u pitanju obojenost plodova.

Procena roda bi mogla ići na niže od očekivanog zbog nekoliko ozbiljnih problema koji su zahvatili ovaj sektor. Osim suše i visokih temperatura, na prinos imaju uticaj visoka cena energije i drugih inputa, što bi moglo sprečiti voćare da uberu deo plodova zbog visokih troškova skladištenja i transporta, ali i nedostatak sezonske radne snage, berača.

Prinosi se smanjuju, a cene rastu

Najveći deo proizvodnje odvija se u Poljskoj, Italiji, Francuskoj i Nemačkoj. U narednim mesecima predviđa se da će obim prinosa u EU biti ispod 12 miliona tona. Prosečna cena jabuke u oktobru bila je 78 centi po kilogramu. U Poljskoj, koja je vodeća u proizvodnji, ona se skoro udvostručila. U oktobru 2021. bila je 26,50 centi/kg, dok je u istom mesecu 2022. za kilogram bilo potrebno izdvojiti 46,80 centi. Sličan postotak poskupljenja je imala Hrvatska gde je cena od 67,64 centi/kg u 2021. povećana na 81,18 centi/kg u 2022. godini.

Proizvodnja je smanjena u donosu na 2021; ali ne puno - sa 11.908 na 11.897 hiljada tona.

Najviše zastupljen Zlatni delišes 

Kada su u pitanju sorte, najviše je zastupljen zlatni delišes s 19 odsto. Slede gala s 13 odsto, ajdared sa sedam i crveni delišes sa šest odsto. Ovo je osnova sortimenta, a slede ih: šampion, džonagold i druge sorte.

Najveći uvoz ostvarila je Nemačka, Ruska Federacija, Vijetnam, Velika Britanija, Indija, Indonezija, Egipat, Holandija i ostale države. Kada je u pitanju izvoz, na svetskom tržištu prednjači Kina, a slede je Italija, SAD, Novi Zeland, Čile, Francuska.

U 2019./20. godini najveći konzumenti jabuke bili su Kinezi i na njih otpada 54 odsto svetske potrošnje. Na Evropsku uniju otpada tek 15 odsto.


Tagovi

Proizvodnja jabuke Sortiment jabuke Prinos Cena jabuke WAPA izveštaj Procena


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.