Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jabuke
  • 03.09.2018. 12:00

Rod jabuka u Južnom Banatu meri se sa više od 60 tona po hektaru

Na evropskom tržištu se očekuje oko 12,3 miliona tona jabuke, što će se odraziti na nižu cenu.

Foto: Pixabay / Couleur
  • 384
  • 28
  • 0

Proizvođači jabuka u Južnom Banatu zadovoljni su ovogodišnjim rodom, a očekuje se više od 60 tona po hektaru. Ovo voće dobro je rodilo u celoj Vojvodini, koja je naš najveći proizvođač ove kulture. Ipak, ono što ih muči pre berbu je nedostatak radne snage.

Mraz nije oštetio pupoljke

Godina je bila specifična za uzgajivače, jer je zima bila izuzetno blaga, a niske temperature u martu izazvale su umanjenje voća u voćnjacima gde nisu preduzete sve agrotehničke mere.

"Kada je trebalo da krene vegetacija, oko 22. marta, temperatura u voćnjaku bila je i do minus osam stepeni. Pupoljci su bili u opasnosti, ali mraz ih nije oštetio", kaže za RTS Vladimir Čolović iz Savetodavne služba za voćarstvo u Institutu Tamiš-Pančevo.

Vremenske prilike važne za dopunsku boju

Čolović objašnjava da su za sorte jabuka koje dobijaju dopunsku boju, a to je najčešće crvena, najvažnije vremesnke prilike u poslednjih 15 dana pred berbu: "Tu su bitne razlike između dnevne i noćne temperature, jer su potrebne više dnevne i niže noćne temperature i ako je još povećana vlažnost i ima rose tokom noći, biće i bolja boja ploda".

Niža cena zbog velike ponude

Berba jabuka će početi za oko 15 dana ranije, ali to neće uticati na dobar i kvalitetan rod. Na evropskom tržištu se očekuje oko 12,3 miliona tona ovog voća, što će se odraziti na nižu cenu. Otkupljivači prvu klasu sada plaćaju oko 30 dinara po kilogramu, što je niže nego lane.


Izvori

RTS


Tagovi

Jabuke Južni Banat Vladimir Čolović Cena jabuka


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako od jedne grane dobiti više ožiljenih reznica smokve 👩‍🌾

Ožiljavanje reznica smokve je zaista jednostavan proces, i na ovaj način se može razmnožiti bilo koja sorta. Smokva je zdrava, puna je vlakana, minerala i vitamina. Može...

Više [+]