Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Miokovačka kajsija
  • 08.07.2015. 14:00

Rod kajsija manji za 20 odsto

Rod kajsija u Miokovcima manji je za 20 odsto u odnosu na prošlu godinu, Početna industrijska cena je 50 dinara, iako otkupljivači pokušavaju da nametnu 30 - 35 dinara.

Foto: depositphotos.com
  • 196
  • 9
  • 0

Rod kajsija u čačanskom selu Miokovci je umanjen za 20 odsto u odnosu na prošlu godinu, ocenio je danas predsednik udruženja Miokovačka kajsija Vojkan Tomić i dodao da će proizvođači pokušati da dogovore cenu "žutog zlata".

Prema njegovim rečima, početna industrijska cena ovog voća je 50, međutim, otkupljivači pokušavaju da nametnu 30 do 35 dinara za kilogram.

"Poslednjih 10 godina cena kajsije je bila niža od 30 dinara, a ako ove godine uspemo da ostane 50 dinara, što je i realno, ona će pokriti troškove proizvodnje imajući u vidu da je rod manji nego lane", rekao je Tomić za Tanjug.

On je dodao da branica po kilogramu staje između 80 i 90 dinara i napomenuo da litar rakije od kajsije košta oko 800 dinara, dok je kod prerađivača 25 evra.

Inače, ovo čačansko i okolna sela imaju ukupno 150 hiljada stabala ovog voća, dok se u Miokovcima nalazi 61 hiljada kajsija zasađenih na 200 hektara, koje u rodnoj godini ostvaruju prinos i do 3,5 hiljada tona "žutog zlata".

Foto: depositphotos.com; deerphoto


Izvori

Tanjug


Tagovi

Rod kajsija Miokovci Vojkan Tomić Cena kajsije Troškovi proizvodnje Rakija od kajsija Prinosi