Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja jabuka
  • 21.05.2017. 19:30

Rusija kao ozbiljan konkurent na tržištu

U Rusiji je posađeno voćnjaka jabuka na 209.240 hektara, što znači da se u proseku proizvodi 15 tona jabuka po hektaru. Tokom idućih nekoliko godina moglo bi doći i do novih konkurenata jer su Srbija, Hrvatska i Makedonija proširile svoje obradive površine.

Foto: lumix
  • 2.743
  • 165
  • 1

Poznata je činjenica da Rusija želi da bude samoj sebi dovoljna u pogledu proizvodnje voća i povrća. Ekonomisat Đanluka Bagnara (Gianluca Bagnara) smatra da je ruska zabrana evropskih proizvoda test za organizovanje vlastite proizvodnje, piše freshplaza.

Prema službenim podacima, u Rusiji je posađeno voćnjaka jabuka na 209.240 hektara, što znači da se u proseku proizvodi 15 tona jabuka po hektaru. Novi su planovi strogo povezani sa državnim sredstvima.

Visoka gustina voćnjaka

Prvi voćnjaci takozvane "visoke gustine" posađeni su 2002. godine u Krasnodaru i Krimu. Investitori su se oslonili na Evropu za tehničke veštine, stabla i sistem, pa su razvili projekte, koji pokrivaju čak 1.000 hektara.

Tako je 10.000 novih hektara posađeno u Krasnodaru, 3.000 u Kabardino-Balkari i još 1.000 u okolnim područjima. U sledeće tri godine biće posađeno još 6.000 hektara.

Greni smit jabuka gubi na popularnosti, dok je 30 odsto novih voćnjaka fuji jabuka.

"Postoji veliko interesovanje za vrste otporne na bolesti, a ekološke metode proizvodnje još uvek nisu cilj. Novi voćnjaci prekriveni su mrežama protiv grada, ali često nema dovoljno vode za sistem protiv zamrzavanja", kaže Johen Krager (Jochen Krager) iz "Agro Fresh"-a.

Situacija u Poljskoj

Poljska može da računa na 180.000 hektara od kojih je 60.000 opremljeno modernim sistemima. Profesionalni voćnjaci mogu da narastu za 10 odsto tokom sledeće tri godine. Kager kaže kako se poljski distributeri brzo prilagođavaju tržištima Indije i Severne Afrike. Proizvođači trenutno plasiraju jabuku sorte gala (40%), crveni delišes (20%), crveni princ (20%), zlatni delišes (15%) i novi champion klonovi.

Novi konkurenti

Tokom idućih nekoliko godina moglo bi doći i do novih konkurenata jer su Srbija, Hrvatska i Makedonija proširile svoje obradive površine (od 2.000 hektara iz 2008. na 5.000 hektara). Crna Gora obrađuje 700 modernih hektara i nije uključena u gore spomenutu zabranu.

Osim toga, Kazahstan takođe postaje izvoznik. Prema državnim podacima, 55% voćnjaka jabuka su savremene vrste.

Najbliža tržišta su Rusija i Kina, gde su najpopularnije jabuke sorte gala 40%,crveni delišes 20%, zlatni delišes 20%, greni smit 10% i fuji jabuka. Uzbekistan takođe beleži porast voćnjaka i ima 1.000 hektara tradicionalnih voćnjaka i 800 hektara savremenih. U Kini je potpuno drugačije - tamo je 2,32 miliona hektara od čega 40% treba modernizovati.

Foto: lumix2004 / Pixabay


Izvori

Fresh plaza


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u