Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz voća
  • 06.08.2019. 17:00

Rusija pooštrila kriterijume za uvoz voća iz Srbije

Marko Đorđević iz sela Bor nedaleko od Topole, bavi se otkupom voća iz obližnjih sela topoljske opštine koje se dalje transportuje na rusko tržište. Kaže da su kriterijumi prilikom otkupa dosta strožiji nego ranijih godina, a jedan od razloga je dug put do granice.

Foto: Sanja Dovečer
  • 244
  • 29
  • 0

Marko Đorđević iz sela Bor nedaleko od Topole, kaže da se voće transportuje u proseku 12 dana i za to vreme može izgubiti na kvalitetu.

Otkupljuje razno voće, najviše šljivu, breskvu, nektarinu, kajsiju. Cena šljive rane sorte za prvu klasu je kako kaže 60 dinara, druga klasa 40 dinara.

"Plodovi moraju biti tvrdi, 75 odsto zrelosti, karakteristične boje i sa peteljkom. Najbitnije je vreme berbe kao i pravilno sprovedena zaštita, to je ključ dobrog kvaliteta," navodi Đorđević. 

Monilija zadaje glavobolje voćarima u Srbiji

Kaže da je kajsija plaćana po ceni od 50 dinara, da je bilo velikih količina plodova, da je cena breskve bila u rasponu od 40 do 50 dinara, a nektarina je koštala do 55 dinara.

Kao obavezna mera voćarima je i analiza plodova na prisustvo monilije, što po rečima Đorđevića zadaje podosta glavobolje našim voćarima. 

"Deset do 15 dana pred berbu, lice koje je zaduženo za otkup mora uzeti 30 plodova sa parcele koja se testira.  Transportuje se u laboratoriju i testira na prisustvo monilije. Svaki plod u kom se utvrdi prisustvo ove bolesti mora se izolovati, srećom nije utvrđeno prisustvo ove bolesti kod naših uzoraka," objašnjava Marko, prenosi Glas zapadne Srbije. 

Kako je istakao ima kvalitetnog voća koje zadovoljava kriterijume izvoza, tako je do sada otkupljeno oko 200 tona plodova različitih voćnih vrsta. On smatra da je tržište Topole u deficitu sa stonim sortama grožđa i da bi voćari mogli da zarade ukoliko se opredele upravo na ovu proizvodnju.


Izvori

Glas zapadne Srbije


Tagovi

Izvoz voća Rusija Srbija Kvalitet voća Marko Đorđević Cene voća


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.