Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rutava buba
  • 06.05.2022. 16:30

Rutava buba napada borovicu - kako je suzbiti bez insekticida?

Ova polifagna štetočina ima jednu generaciju godišnje. Prezimljava imago u zemljištu na dubini od oko pet centimetra. Rano u proleće hrani se korovskom vegetacijom, a kasnije prelazi na gajene kulture.

Foto: PIS Srbija
  • 211
  • 38
  • 0

Na području Pirota borovnica se nalazi u fenofazi cvetanja, prvi cvetovi otvoreni. Vizuelnim pregledom zasada registrovano je prisustvo imaga rutave bube (Tropinota hirta). Na većini lokaliteta koštičavo i jabučasto voće je u fazi precvetavanja ili je precvetalo, pa odrasle jedinke ove štetočine migriraju na borovnicu koja kreće sa cvetanjem, prenosi Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Ova polifagna štetočina ima jednu generaciju godišnje. Prezimljava imago u zemljištu na dubini od oko pet centimetra. Rano u proleće hrani se korovskom vegetacijom, a kasnije prelazi na gajene kulture. Hrani se prašnicima, tučkom i kruničnim listićima čime u potpunosti uništi cvetove i spreči donošenje roda.

Rutava buba napada voćnjake u Južnom Banatu

Kako smo ranije pisali, ona je cvetojed koji se hrani cvetovima velikog broja biljnih vrsta. Najaktivnija je u najtoplijem delu dana i u rano proleće se prvo zadržava na žutim cvetovima maslačka i uljane repice, a zatim prelazi na krušku i druge voćne vrste.

S obzirom da je primena isekticida u fazama cvetanja zabranjena, preporuka proizvođačima je da primene sve preventivne mere u cilju zaštite od ove štetočine:

  • odlaganje uništavanja korovske vegetacije, jer se na cvetovima korova hrani rutava buba, čime se smanjuje njena aktivnost na cvetovima voća;
  • postavljanje belih ili plavih posuda sa vodom uz dodatak mirisnog atraktanta (negro bombona, kap deterdženta, anis, cimet, ...). Posude treba postaviti u što većem broju po obodu, a manji broj rasporediti i u samom zasadu.

Povezana biljna vrsta

Borovnica

Borovnica

Engleski naziv: Blueberry | Latinski naziv: Vaccinium L.

Borovnica je listopadni žbun iz porodice Vresova (Ericaceae), prosečne visine od 20 - 50 cm. Raširena je u borovim, smrekovim i bukovim šumama. Cveta u maju i junu, a sazreva u... Više [+]

Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Rutava buba Borovnica Štetočine Insekticidi


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!