Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rutava buba
  • 10.04.2022. 10:30
  • Južnobanatski okrug, Vojvodina, Pančevo

Rutava buba napada voćnjake u Južnom Banatu

Najaktivnija je u najtoplijem delu dana i u rano proleće se prvo zadržava na žutim cvetovima maslačka i uljane repice, a zatim prelazi na krušku i druge voćne vrste.

Foto: PIS Srbija
  • 128
  • 15
  • 0

Na teritoriji RC Pančevo registrovano je prisustvo rutave bube (Tropinota hirta) u voćnjacima. Ovaj insekt je štetočina koja se lako prepoznaje po mogobrojnim dlačicama kojima je obrasla, prenosi Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Ona je cvetojed koji se hrani cvetovima velikog broja biljnih vrsta. Najaktivnija je u najtoplijem delu dana i u rano proleće se prvo zadržava na žutim cvetovima maslačka i uljane repice, a zatim prelazi na krušku i druge voćne vrste. Hrani se delovima cvetova i na taj način sprečava oplodnju, zametanje plodova i dovodi do smanjenja prinosa.

Rutava buba pojaviće se ranije zbog visokih temperatura - napada sve što cveta

Podsetimo, njene larve su veličine oko 15 mm, a ima jednu generaciju godišnje. Ženka položi od 20 do 30 jaja u tlo na dubinu od pet centimetra. Iz jaja se nakon dve nedelje, zavisno od uslova pojavljuju larve koje žive u površinskom delu tla, hrane se biljnim ostacima i ne uzrokuju štetu. Nakon dva do tri meseca larva se učauri i pojavi se odrasla jedinka tokom avgusta. Odrasle jedinke ostaju u zemljištu i prezimljavaju.

Mere zaštite

Najavljene visoke temperature za naredni period dovešće do njene veće aktivnosti, a s obzirom da je upotreba insekticida zabranjena u periodu cvetanja, treba obratiti pažnju na preventivne mere zaštite od rutave bube koje podrazumevaju:

  • postavljanje plastičnih posuda žute boje sa vodom u koju se dodaje atraktant npr. negro bombone, cimet  i dr. uz dodatak par kapi deterdženta za sudove. Najveći broj posuda treba postaviti na obode, a manji broj i u unutrašnjost parcela;
  • u voćnjaku bi trebalo ostavljati korovske vrste koje cvetaju kao što je maslačak u cilju smanjenja aktivnosti rutave bube na cvetovima voća.

Tagovi

Rutava buba Štetočine Voćnjaci kruške Prognozno-izveštajna služba


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...