Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj aronije
  • 17.09.2016. 15:00

Rutava buba noćna mora uzgajivača aronije

Rutava buba je insekt tvrdokrilac, izuzetno aktivan u vreme cvetanja aronije. Hrani se samo cvetom, dok list i stabljiku ne dira.

Foto: pixabay.com, januszwietecha
  • 1.916
  • 62
  • 0

Pre 5 godina aronija je bila zastupljena u svim medijima gde su je stručnjaci za voćarstvo nazivali voćem budućnosti. Tada su zasadi podizani i računice su pravljene dok su prodavci sadnica zadovoljno trljali ruke. Međutim, pola decenije nakon jake promocije, sve prednosti i mane ove voćne vrste postale su vidljive.

Uzgoj aronije zvučao vrlo primamljivo

U tom trenutku, penzionisanom pukovniku, Svetislavu Miloševiću, iz sela Gornja Kupinovica, aronija je zvučala izuzetno primamljivo. Pričalo se da je izuzetno lekovita, da postoji tržište, da je cena dosta dobra i da biljka sama po sebi ne traži mnogo rada, samo osnovne agrotehničke mere i zaštitu.

Jedina štetočina o kojoj je Svetislav trebao da se brine bila je biljna vaš. Tako mu je barem rečeno. Međutim, praksa je pokazala da postoji još jedna štetočina o kojoj se jednostavno nije govorilo, a to je rutava buba. Kako tvrdi Milošević, na nekim nižim nadmorskim visinama veliki problem proivođačima aronije zadaje ova štetočina.

Jedino rešenje ručno skupljanje i postavljanje zamki

To je insekt tvrdokrilac, slab letač, izuzetno aktivan u vreme cvetanja aronije. Rutava buba se hrani samo cvetom, dok list i stabljiku uopšte ne dira. Prema rečima ovog domaćina, čiji se zasad aronije prostire na površini od 80 ari pravog rešenja za tu pošast nema. Jedini način kako tvrdi Svetislav je angažovanje radne snage i ručno skupljanje i postavljanje zamki sa mamcima.

Uz problem suzbijanja rutave bube Milošević naglašava da i dalje postoji problem neuređenosti tržišta, odnosno nekontrolisanog uvoza aronije. O velikim problemima uzgoja ovog bobičastog voća, koje uz veliku muku ipak donosi određenu zaradu pogledajte više u video prilogu:

Foto: pixabay.com, januszwietecha


Povezana biljna vrsta

Aronija

Aronija

Engleski naziv: Chokeberry | Latinski naziv: Aronia melanocarpa

Aronija je višegodišnja listopadna voćna vrsta poreklom iz Severne Amerike, a pripada porodici ruža (Rosaceae). Na evropskom se kontinentu najviše gaji u Rusiji, Poljskoj, Češkoj... Više [+]

Tagovi

Aronija Bobičasto voće Voćarstvo Uzgoj Rutava buba Štetočina Zaštita


Partner