Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jabučasto i koštičavo voće
  • 24.09.2017. 15:00

Sadnice voća spremne za jesen

Obratite pažnju na odabir sadnica, jer vam od njih zavisi rod.

Foto: PrintScreen / YouTube
  • 757
  • 42
  • 0

Porodica Kačarević iz Vinče proizvodi sadnice još od 1926. godine. Od nekada 2.000 voćarskih sadnica godišnje, preko 20.000 sedamdesetih godina, danas proizvode 150.000 sadnica.

"Radimo jabučasto i koštičavo voće - jabuku, krušku, dunju, mušmulu, kajsiju, trešnju, višnju, šljivu, breskvu i nektarinu. Nekada se radilo na generativni podlogama, a danas je tendencija da se, na primer kod jabuke, 90% proizvodnje radi na kržljavoj podlozi M9 klon u T 337, za podizanje gustih zasada", kaže Verko Kačarević.

Kako da odaberete sadnicu?

Pošto je po struci zaštitar, veoma vodi računa o zdravlju biljaka, kao i o sortnoj čistoći. Imaju veće kupce, kojima stručnjaci pomažu u odabiru, kao и manje proizvođače, koji biraju prema ceni ploda.

Sadnice su dobre za ovu jesen, nisu pretrpele izmrzavanje, a tokom suše su bile navodnjavane, a koristila se i zaštita. Verko daje savete za sve kupce:

"Prvo bi trebalo kupovati u registrovanim rasadniku, jer su tu obavljene sve kontrole. Ovde će sigurno dobiti sve što traže, kao i dokumentaciju, za povraćaj sredstava. Važno je da je korenov sistem dobro razvijen i da je biljka sa određenom porastom, posebno kod jabuke - veći broj prevremenih grana obećava prinos već sledeće godine".

Foto: PrintScreen / YouTube


Tagovi

Verko Kačarević Vinča Rasadnik Sadnice voća


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner