Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Borovnica
  • 05.03.2022. 13:30

Sadnja borovnice: Zašto je važno "zarezati" korenov sistem sadnice?

Rez treba da bude najviše jedan centimetar dugačak da se ne bi oštetile deblje žile korena.

Foto: Bojan Kecman
  • 336
  • 38
  • 0

Kao i kod ostalih voćaka najvažnije je da se dobro pripremi zemljište za sadnju jer je korenov sistem borovnice među "slabijim", prodire do samo 40 centimetara dubine. Zbog toga je potrebno da zemljište bude usitnjeno toliko da u njega upada noga. Dakle, nakon dubokog oranja i tanjiranja, neophodno je da se frezom zemlja usitni dovoljno da korenov sistem može bez problema da se nesmetano razvija u svim pravcima.

Napraviti bankove

Nakon usitnjavanja zemljišta označe se redovi. Po pravcu pružanja reda pospe se piljevina, supstrat i sečka od izrezanih drvnih sortimenata. Supstrat je kiseo i za 10 ari dovoljno je 600 kilograma, a piljevine 10 kubika. Najbolja je piljevina od četinara, dok hrastova piljevina ne bi trebalo da se koristi.

Zatim se prave bankovi. To su ustvari izdignuti redovi. S obe strane jednoobraznim plugom nagrne se zemlja, koja se zatim frezom još usitni. Na ovaj način piljevina, sečka i kompost pomešaće se sa zemljištem ravnomerno celom dužinom i širinom redova. Visina toliko izdignutih redova trebalo bi da bude od 30 do 40 centimetara, a širina, od metar do 1,30 m.

Nagrnuti zemlju jednoobraznim plugom sa obe strane

Na vrhu reda, po sredini, sade se borovnice. Redovi moraju da budu izdignuti, naročito na ravnom terenu, jer koren borovnice ne smije da leži u vodi, nakon obilnih padavina. Ako su redovi izdignuti voda se cedi sa strane i ne dolazi do zagušenja korenovog sistema.

Zarezati korenov sistem

Motikom se na vrhu iskopa rupa dubine tridesetak centimetara. Na dno se stavlja sadnica borovnice koja se, nakon vađenja iz saksije, na tri do četiri mesta, zareže skalpelom ili nožem od vrha do dna zemlje koja je oko korena sadnice. Rez treba da bude najviše jedan centimetar dugačak da se ne bi oštetile deblje žile korena.

Ovim potezom kidaju se korenove dlačice koje su u saksiji bile obmotane, odnosno, okrenute ka unutra. Kidanjem skalpelom one će se, nakon sadnje, ravnomerno kretati u svim pravcima, a ne samo ka sredini reda. Sadnica se potopi u vodu, posadi i zagrne. Zemlju oko sadnice treba utabati rukama da se ne može izvući.

Omogućiti korenovim dlačicama da se rasporede u svim pravcima

Borovnice vole kiselo zemljište. Podnose pH i do 3.5, ali se u praksi pokazalo da se mogu proizvoditi i ako je pH vrednost zemljišta malo iznad 5.


Tagovi

Piljevina Bankovi Sadnja borovnica Korenov sistem sadnice Zemljište


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao