Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gajenje trešnje
  • 21.11.2018. 10:30

Samooplodne sorte trešnje nisu za gajenje u monokulturi

Kada su pedesetih godina prošlog veka u Engleskoj stvorene prve samooplodne selekcije trešnje kao izrazito stranooplodne vrste, to je predstavljalo, u izvesnom smislu, pobedu nauke nad prirodom. Savremena proizvodnja trešnje danas se ne može zamisliti bez samooplodnih sorti.

Foto: Sanja Radičević
  • 6.577
  • 73
  • 0

Trešnja je voćka koja je za relativno kratko vreme, koje se meri decenijama, prešla razvojni put od ekstenzivne do izrazito profitabilne vrste, čiji su plodovi i sadnice konstantno traženi na tržištu.  Savremeni oplemenjivački programi, veoma razvijeni u Kanadi, Italiji, Francuskoj, Mađarskoj, usmereni su ka stvaranju sorti trešnje izuzetne krupnoće i atraktivnosti ploda, različitog vremena sazrevanja, odgovarajućeg habitusa (smanjena bujnost i otvoreni uglovi grananja) i rodnosti. Jedan od značajnih oplemenjivačkih ciljeva kod trešnje jeste stvaranje samooplodnih sorti.

Značajno dostignuće nauke

Prvi samooplodni sejanci trešnje stvoreni su kontrolisanim oprašivanjem uz prethodno zračenje polena očinske sorte, čime je započeo novi pravac u oplemenjivanju trešnje. Primenjena metoda je uslovila pozitivnu mutaciju, čija je suština u savladavanju barijere koja se u prirodi javlja pri oprašivanju cvetova sopstvenim polenom, ili polenom genetički bliskih sorti (ukrštanje u srodstvu). Sorta stela (Stella) je prva samooplodna trešnja, a posle nje je stvoren čitav niz drugih, bez kojih se proizvodnja danas ne može zamisliti.

Savremena proizvodnja trešnje se i dalje oslanja na potencijal kvalitetnih samobesplodnih sorti, čije se gajenje zasniva na odabiru oprašivača odgovarajuće kompatibilnosti. Sa druge strane, samooplodne sorte mogu zametati plodove pri oprašivanju sopstvenim polenom, a pri tome su istovremeno univerzalni oprašivači za samobesplodne sorte.

Sadnja trešnje: Pazite na međusobno oprašivanje sorti!

Komercijalni značaj i izbor samooplodnih sorti

Gajenje većeg broja sorti trešnje, naročito ukoliko se radi o većim površinama (plantažni zasadi), preporučuje se iz više razloga - sukcesivno sazrevanje i obezbeđenje tržišta plodovima u širem vremenskom rasponu, racionalno organizovanje berbe kao kritične faze u proizvodnji, smanjenje proizvodnog rizika usled slabije rodnosti sorti u pojedinim sezonama, itd. 

Koje samoplodne sorte odabrati?

Jedan od najznačajnijih razloga za gajenje većeg broja sorti je njihovo međusobno oprašivanje i oplođenje, a upravo se iz tog razloga preporučuje sadnja makar jedne samooplodne sorte u zasadu. Kao samooplodne sorte koje su ispoljile značajan kvalitet ploda i druge dobre proizvodne osobine u eksperimentalnim i proizvodnim zasadima na području Balkana u višegodišnjem periodu, mogu se preporučiti (po redosledu sazrevanja) erli star (Early Star), selest (Celeste), nju star (New Star), grejs star (Grace Star), Santina, sanberst (Sunburst ), sandra roze (Sandra Rose), Lapins, Big Star, svithart (Sweetheart ), aleks (Alex), stakato (Staccato ). 

Iako se ranije smatralo da se samooplodne sorte trešnje mogu gajiti u monokulturi, ovakav način gajenja se danas ne preporučuje, pošto i samooplodne sorte bolje rezultate daju pri oprašivanju polenom drugih sorti. Stoga se uglavnom primenjuje koncept sadnje najmanje tri međusobno kompatibilne sorte, čime se osigurava stabilna rodnost u zasadima trešnje.

Nedostatak - preobilna rodnost

Kao nedostatak samooplodnih sorti trešnje uglavnom se navodi sklonost ka preobilnoj rodnosti zbog koje plodovi ostaju sitniji, a što je naročito izraženo ukoliko su sorte kalemljenje na podlogama slabije bujnosti (Gisela 5). Ovom problemu se pristupa sa aspekta odgovarajućih pomotehničkih mera (rezidba), kao i hemijskog proređivanja, koje je svoju primenu u zasadima trešnje našlo upravo kod samooplodnih sorti.


Povezana biljna vrsta

Trešnja

Trešnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Cherry | Latinski naziv: Prunus avium L.

Trešnja se gaji za potrošnju u svežem stanju, manji broj gaji se samo radi prerađevina (kompoti, džemo­vi, marmelade, sirovina za konditorsku industriju), a najmanje se gaje... Više [+]

Tagovi

Trešnja Sorta Oprašivanje Samooplodnost Kompatibilnost Zasad Rodnost


Autorka

Sanja Radičević

Više [+]

Dugogodišnji naučni radnik Instituta za voćarstvo iz Čačka. Glavni i odgovorni urednik naučnog časopisa Voćarstvo. Tokom dosadašnje karijere publikovala preko 150 bibliografskih jedinica u nacionalnim i međunarodnim časopisima.