Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gajenje trešnje
  • 09.10.2018. 12:15

Sadnja trešnje: Pazite na međusobno oprašivanje sorti!

Za postizanje izvanrednih rezultata u proizvodnji plodova trešnje, izbor kvalitetnih sorti mora biti praćen izborom adekvatnih oprašivača. Pripadnost sorti različitim grupama prema pravilima međusobnog oprašivanja i oplođenja, presudno utiče na rodnost u zasadima ove izrazito stranooplodne vrste.

Foto: Sanja Radičević
  • 5.365
  • 120
  • 0

Tražnja za plodovima i relativno visoke otkupne cene su uticali na povećano interesovanje za podizanjem zasada trešnje poslednjih godina. Pri izboru sorti trešnje treba se rukovoditi njihovim proizvodnim rezultatima, koje stabilno ispoljavaju na određenom području u višegodišnjem periodu.

Iako je sortiment trešnje prilično dinamičan, odabir sorti predstavlja pravi izazov za proizvođače, kako sa aspekta kvaliteta ploda, tako i sa aspekta optimalne rodnosti, gde jedan od ključnih faktora uspešnosti gajenja predstavljaju sorte - oprašivači. Kao tipična samobesplodna vrsta, trešnja je upućena na oprašivanje polenom drugih sorti odgovarajuće genetičke podudarnosti (kompatibilnosti), i upravo se u ovoj oblasti često mogu sresti greške i potencijalni uzroci zasada tzv. "jalovih trešanja".

Njive šabačkih voćara zarobljene jalovim trešnjama

Međusobna (in)kompatibilnost gajenih sorti

Zbog svojevrsnog genetičkog mehanizma, samobesplodna sorta trešnje je u nemogućnosti da zametne plod pri oprašivanju, kako sopstvenim polenom, tako i polenom druge sorte, ali iste grupe inkompatibilnosti (do sada je poznato 47 ovakvih grupa). To praktično znači da se u jednom zasadu može nalaziti više sorti izvanrednog kvaliteta i gajenih primenom najsavremenijih agro i pomotehničkih mera, a da rezultat u pogledu rodnosti bude nula (da, nula, ukoliko u blizini nema drugih zasada ili stabala kompatibilnih sorti!).

Sinhronizovanost u vremenu cvetanja

Pored odgovarujuće kompatibilnosti kao osnovnog uslova rodnosti u zasadima trešnje, neophodna je i podudarnost sorti u pogledu vremena cvetanja. Širenje introdukovanih sorti je nezamislivo bez njihovog prethodnog pažljivog ispitivanja u agroekološkim uslovima područja planiranog za gajenje, kako zbog proizvodnih osobina, tako i zbog karakteristika vremena cvetanja u odnosu na druge sorte. Drugim rečima, dobra sinhronizovanost dve sorte trešnje u pogledu vremena cvetanja u npr. Holandiji, ne znači nužno i dobru sinhronizovanost u regionu Balkana.

Loš primer - ne, nikako

Pozna sorta trešnje regina, veoma tražena zbog odličnog kvaliteta ploda i rodnosti, neće dati rezultate ukoliko se posadi zajedno sa sortama vera i van. Na prvi pogled dobra kombinacija zbog krupnoće ploda sve tri sorte i različitog vremena sazrevanja (vera - van - regina), u praksi će doživeti katastrofalan rezultat. Zbog pripadnosti istoj grupi inkompatibilnosti (grupa II), sorte neće moći da se međusobno oplode i zametnu plodove, čak i uz visoku obilnost cvetanja i obezbeđenje pčela - prenosilaca polena.

Dobar primer - da, svakako

Ista sorta (regina, grupa II) će dati odličan rezultat ukoliko se posadi zajedno sa sortama karina (grupa III) i kordia (grupa VI). Pripadnost različitim grupama, sinhronizovanost u pogledu vremena cvetanja u većini proizvodnih područja i dobar kvalitet ploda čine ovu kombinaciju izvanrednom, pa će proizvođači biti zadovoljni i prinosom i krupnoćom ploda.

Samooplodne sorte

Samooplodne sorte trešnje na tržištu sadnog materijala proizvođačima olakšavaju izbor, zato što mogu, ne samo zametati plodove pri oprašivanju sopstvenim polenom, već su istovremeno i univerzalni oprašivači za ostale sorte. U zasadima trešnje, naročito ukoliko su u pitanju plantažni zasadi većeg broja sorti, preporučuje se sadnja makar jedne samooplodne sorte.

Ipak, nekada odobravano gajenje samooplodne sorte trešnje kao jedine u zasadu (monokultura) danas se apsolutno ne preporučuje, pošto i samooplodne sorte daju bolje rezultate pri oprašivanju polenom drugih sorti. Koncept sadnje najmanje tri međusobno kompatibilne sorte dobre podudarnosti u vremenu cvetanja je svakako dobar način da se osigura stabilna rodnost u zasadima trešnje.


Povezana biljna vrsta

Trešnja

Trešnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Cherry | Latinski naziv: Prunus avium L.

Trešnja se gaji za potrošnju u svežem stanju, manji broj gaji se samo radi prerađevina (kompoti, džemo­vi, marmelade, sirovina za konditorsku industriju), a najmanje se gaje... Više [+]

Tagovi

Trešnja Oprašivanje Zasad Rodnost Univerzalni oprašivači Grupe inkompatibilnosti Regina Vera Van Karina Kordia


Autorka

Sanja Radičević

Više [+]

Dugogodišnji naučni radnik Instituta za voćarstvo iz Čačka. Glavni i odgovorni urednik naučnog časopisa Voćarstvo. Tokom dosadašnje karijere publikovala preko 150 bibliografskih jedinica u nacionalnim i međunarodnim časopisima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.