Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćari i hladnjačari
  • 22.06.2016. 18:00

Sastali se proizvođači voća sa hladnjačarima

Predstavnici proizvođača voća sa juga Srbije, pre svega proizvođači višnje, sastali su se sa predstavnicima hladnjačara sa ciljem pronalaženja rešenja povodom otkupne cene voća ovogodišnjeg roda.

  • 903
  • 95
  • 0

U prisustvu i na inicijativu predstavnika Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija kao medijatora sastanka, 21. juna 2016. godine, u prostorijama Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine vođen je dijalog između predstavnika proizvođača voća sa juga Srbije, pre svega proizvođača višnje i predstavnika hladnjačara sa ciljem pronalaženja rešenja povodom otkupne cene voća ovogodišnjeg roda.

Proizvođači treba da se udružuju

Tokom sastanka istaknuto je da državni organi ne mogu da utiču na određivanje cena koje diktira tržište. Naglašena je neophodnost udruživanja proizvođača kao i rad na unapređenju i podizanju konkurentnosti njihove proizvodnje s ciljem osnaživanja njihove pozicije. Takođe, istaknuta je i važnost predvidivog sistema proizvodnje i poslovanja svakog učesnika u tržišnom lancu, a razmatrana je i potreba za definisanim partnerskim odnosom predstavnika obe strane.

Konsultacije se nastavljaju

Dogovoreno je da se nastave konsultacije između proizvođača i hladnjačara kako bi se kratkoročno rešio nastali problem, ali i da se istovremeno u najkraćem mogućem roku uključe sve relevantne institucije kako bi se adekvatnom pravnom regulativom i bržom adaptacijom EU pravila postiglo dugoročno rešenje problema.

Manifestacija posvećena višnji

Koliko je višnja važna voćka pokazuje i manifestacija koja se njoj u čast održava u Prokuplju i Velikoj Plani. Ove godine održaće se 24. i 25. juna "Dani višnje 2016" i "Toplički sabor višnjara". Ova manifestacija okupiće veliki broj proizvođača i privrednika iz ovog dela Srbije, što je prilika da se opština Prokuplje predstavi kao ozbiljan proizvođač višnje.

Prema rečima zemenika predsednika Opštine Prokuplje, Miroljuba Paunovića, u ovoj opštini, kilogram višanja otkupljivači plaćaju 30 dinara bez obzira na klasu, što ne odgovara velikom broju proizvođača u ovoj opštini. Oko 90 odsto roda višnje i drugog voća iz ove opštine plasira se van njenih granica, a Opština čini napore kako bi dovela strane investitore koji bi izgradili dodatne preradne kapacitete, što bi omogućilo veći otkup, a time i veću cenu višnje.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Proizvođači voća Hladnjačari Konkurentnost Višnje Otkupna cena

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)