Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja urmi
  • 15.05.2017. 19:00

Saudijske urme osvajaju Evropu

Slatkiši iz prirode, urme, uskoro će na evropsko tržište stizati i iz Saudijske Arabije. U ponudi će biti sedam najukusnijih vrsta.

  • 1.119
  • 59
  • 0

Do sada su saudijske urme bile gotovo nepoznate izvan Saudijske Arabije, ali to će se uskoro promeniti, javlja freshplaza.

"Početkom aprila počeli smo da uvozimo urme iz Saudijske Arabije, kako bi se na tržištu takmičili sa Medjoul urmama, koje su najpoznatije na svetu. Urme rastu u regiji Al-Asha na istoku Saudijske Arabije, gde ima nebrojeno mnogo palmi. Zbog dobrih klimatskih uslova, urme koje rastu tamo su vrlo ukusne" kaže Mustafa Čihabi (Mustapha Chihabi) iz belgijske kompanije "Tomoor".

Slatkiši iz prirode

Arapi, kaže, konzumiraju ogromne količine urmi, pa dosad nikad nisu razmišljali o izvozu. Urme se beru u oktobru i skladište u frižidere. Vade se, peru i pakuju, pa se tako osigurava celogodišnja dostupnost na tržištu.

Saudijska Arabija ima 350 varijeteta urmi.

"Izabrali smo sedam najukusnijih vrsta i približićemo ih evropskom tržištu. Razlika je u slatkoći, teksturi, boji i ukusu. Svi varijeteti su organski uzgojeni, a prodavaće se pod brendom 'Tomoor'. Trenutno nudimo pakovanje od 500 grama, ali biće i manjih. Većina Evropljana nije još spremna za velika pakovanja", procenjuje Čihabi.

Rastuća popularnost urmi

Mustafa je primetio da popularnost urmi značajno raste, upravo zbog dobrobiti koje imaju za zdravlje, a mnogima su i zamena za šećer. Zbog toga navodi da je "Tomoor" u potrazi i za distributerima širom Evrope:

"Kontejneri dolaze u Antverp, odakle idu dalje. Cene su niže od urmi iz drugih zemalja. Imamo i onlajn šop, pa se lako mogu i naručiti."

Foto: 3112014 / Pixabay


Izvori

Fresh plaza


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!